2021 óta ünnepeljük a magyar klasszikus zene napját, melyet hagyományteremtő szándékkal indított útjára a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara, tisztelegve ezzel Kocsis Zoltán zongoraművész és karmester előtt, aki 70 éves lenne az idén.

A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész a születésnapján, május 30-án minden évben jótékonysági koncertet adott, ahová muzsikustársait, barátait hívta meg közös kamarazenélésre. Kocsis Zoltán emlékére a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok törekvése, hogy bemutassák, a magyar klasszikus zene és a magyar zenei tehetség valódi zenei nagyhatalommá teszi Magyarországot.

A klasszikus zene napjához országosan több zenekar is csatlakozik, többek között a miskolci, a pécsi és a győri filharmonikus zenekarok.

A május 30-i hangversenyen a XX. század klasszikus magyar szerzőinek alkotásai mellett napjaink magyar zenéje is képviselteti magát: ősbemutatóként hallható lesz Dragony Tímea skandináv mitológia ihlette alkotása, a 2020-as Müpa Zeneműpályázat szimfonikus zenekari művek kategóriájában díjazott kompozíciója. Az est további részében felcsendül Dohnányi Ernő Pierrette fátyla című alkotásának egy részlete, Bartók Béla Magyar képek és Kodály Zoltán Budavári Te Deum négy szólóénekesre, vegyeskarra, orgonára és zenekarra írott műve, amiről még a Nyugat hasábjain is megemlékeztek.

A koncerten olyan neves hazai szólisták a közreműködők, mint Rőser Orsolya szoprán, Bakos Kornélia alt, Brickner Szabolcs tenor és Cser Krisztián basszus. A Nemzeti Filharmonikus Zenekart Oliver von Dohnányi vezényeli, a Nemzeti Énekkart pedig Somos Csaba karigazgató.

Nyitókép: Kocsis Zoltán. Forrás: Nemzeti Filharmonikus Zenekar