Hamarosan kikerül a Ráth-villa állandó kiállításából Rippl-Rónai József remekműve, a Vörösruhás nő című falikárpit, mivel nyárra egy franciaországi tárlatra kérték kölcsön.

Az utazásra való felkészítés részeként pihentető hónapok várnak az alkotásra, mely idő alatt sötétben és fektetve tárolják majd az Iparművészeti Múzeum műtárgyvédelmi szakemberei. Emiatt a tárgy eredetije a közönség számára február 4-ig látható a Ráth-villa A mi szecessziónk című kiállításán.

A 230 centiméter hosszú, százhuszonöt centiméter széles falikárpit 1898-ban készült Neuillyben, Rippl-Rónai József terveit Lazarine Baudrion kivitelezte. Mint a múzeum adattára írja, a kompozíción érezhető Maillol hatása: a fák, a virágok és a nőalak egyenlő fontossággal bír, a síkszerű rajz és az egymás mellé helyezett, árnyalás nélküli színfoltok tökéletes dekoratív hatást eredményeznek. A kárpit Rippl-Rónai második Nabis korszakából származik. Ekkor készült művei a szintetikus szimbolizmus képviselői, ahol az emberi környezetben a művészet különböző ágai hasonló jelentőséggel érvényesülnek. A kárpit gróf Andrássy Tivadar budai palotájának ebédlőjét díszítette. A II. világháborúban elpusztult berendezés textildíszei (hímzett fríz, spanyolfal, ajtófüggöny, kárpit) közül egyedül a Vörösruhás nő maradt fenn.

A textil- és viseletgyűjtemény munkatársai rendszeresen pihenőidőt adnak a nagy értékű faliszőnyegnek – ez alkalommal azért is vár rá többek között állapotfelmérés, fertőtlenítés és egyéb restaurálási munka, mert nyáron Franciaországba utazik, a Musée de Pont-Aven tárlatára, amelynek címe Women at Work, azaz Nők munkában. A Rippl-Rónai József tervezte és Lazarine Baudrion által kivitelezett kárpit novemberben tér vissza Budapestre. A műtárgy nem először kel útra: járt már például a római Capitoliumi Múzeumban és a szentpétervári Ermitázsban is.

A képen Rippl-Rónai József Vörösruhás nő című alkotását felhelyezik az újranyitó Ráth György-villában tartott sajtótájékoztatón 2023. március 30-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI