A FrenÁk Társulat és az R_ Társulás új kreációjának tematikáját a 2020-as év világot megrázó új kihívás inspirálta, hiszen a FrenÁk koncepciókban és elképzelésekben örök kérdés megtalálni a kiutat egy zárt és látszólagos lehetetlen helyzetből.

„Ez a legújabb, Frenák Pállal közösen készített produkciónk. Az emberi lét átalakulásai filmszerű snittekben jelennek meg. Az előadás a bennünk és külvilággal folytatott harcunk leképezése. 2015 februárja óta vagyok a társulat szólistája. Hosszú és szép idő. Frenák Pálnak nagyon sokat köszönhetek. Ő egy igazi mester, aki vezet az utamon. Megköveteli a művészi maximalizmust, és hogy át kell adnunk magunkat a színpadon, hogy megszülethessen a csoda a tánc nyelvén” – részletezte Maurer Milán.

Az előadás árnyéklenyomata annak, hogy az ember belső figyelemmel hogyan küzdheti át magát az őt behatároló társadalmi problémákon, és minden egyes egyén belső hite, küzdelme – még ha individuális szinten történik is – hogyan képes a társadalmi létet felemelni. Ezért is koncentrál az alkotói munka az egyéni személyes tapasztalatokra és halad valós, megélt események nyomán, majd emelkedik el egy absztrakt nyelvezettel egy új, vizionális pozitív létbe.

Az elképzelés másik síkja a Nemzeti Táncszínház egyedi adottságainak kihasználását célozza: ezúttal a magasság lehetőségeivel és a színpad mélységével a végtelen tér érzetét szeretnék kihangsúlyozni. A látvány kontrasztba hozza a nyers valóság és egy vizionális, látomásszerű lebegés érzetét.

Maurer Milánnal készült interjúnkat olvastad már?

Fotó: Rohonczi Anita