Lemondott pozíciójáról Hartwig Fischer, a British Museum igazgatója pénteken a múzeum gyűjteményéből eltűnt műkincsek utáni nyomozás során feltárt hiányosságok miatt.

A múzeumot 2016 óta vezető német művészettörténész közleményében elismerte, hogy találhattak volna jobb megoldást is, amikor tudomásukra jutott, hogy egyik alkalmazottjuk műtárgyakat lophatott el a múzeumból. A mulasztásért végső soron ő a felelős – hangsúlyozta. „Nyilvánvaló, hogy a British Museum nem foglalkozott az üggyel olyan átfogó módon, mint ahogyan kellett volna” – áll a közleményben.

A British Musem, London egyik legnépszerűbb múzeuma múlt héten bocsátotta el egyik munkatársát 15. és 19. század között készült aranyékszerek és drágakövek ellopásáért. A rendőrség csütörtökön közölte, hogy egy meg nem nevezett férfit ugyan meghallgattak, de nem emeltek vádat ellene.

Fischer hozzátette, hogy visszavonta minden olyan állítását, amellyel azt a műkereskedőt illette, aki először értesítette a múzeumot a műkincsek ellopásáról, és őszinte sajnálatát fejezte ki hibás megjegyzései miatt. A hét elején Fisher azzal vádolta meg a szóban forgó Ittai Gradel műkereskedőt, hogy bizonyos információkat elhallgatott, amikor értesítette őket a műkincslopásról. A múzeum kuratóriuma, amelynek George Osborne volt pénzügyminiszter az elnöke, elfogadta Fischer lemondását. „Megjavítjuk azt, ami elromlott” – ígérte Osborne.

A múzeum közleményében eredetileg az állt, hogy Fischer azonnal hatállyal távozik, de ezt később módosították, mondván, hogy akkor fog távozni a pozíciójáról, ha új ideiglenes vezetőt találnak a múzeum élére.

A képen Hartwig Fischer Edvard Munch norvég művész Sikoly című képe előtt. Forrás:  WIktor Szymanowicz / NurPhoto via AFP