fbpx

Létezik-e internetesztétika? – New Mediations/Új Közvetítések a Modemben

Október 1-én nyílik a Modem új nemzetközi tárlata, amely tizenkét kortárs művész és egy négytagú művészcsoport alkotásain keresztül nyújt betekintést az internetes esztétika sokszínű, személyes felfedezésébe.

„Az internet technológiai fejlődése soha nem látott szintre fokozta a képek közvetítését, melyben egyszerre vagyunk képek és tartalmak mediátorai, fogyasztói és (újra)alkotói. Ebben az új közvetítési eljárásában mi, a nézők, a tartalommegosztók és az alkotók egyszerre válunk befogadóvá és termelővé a képek állandó keringésének folyamatában. Ez a médiatörténeti változás meghatározó nyomot hagyott a kultúránkon, az anyagok merevségét rugalmas kölcsönhatások sorozata váltotta fel, melynek következtében cselekedeteinket a közvetítés új formáiként érthetjük meg” – fogalmaz a tárlat kurátora, Török Krisztián.

A kiállítás egy aktuális nemzetközi művészeti trend, az Y generációs művészek alkotta földrajzi kötöttségektől független online és kortárs művészeti közösség angol, német, szerb és hazai jelentős képviselőnek munkásságát kívánja felmutatni. Az Y vagy millenniumi generáció képviselői, akik erőteljesen kötődnek mind az anyagi, mind a virtuális univerzumhoz, szó szerint belenőttek az internet és a közösségi média világába, ami jelentős változásokat idézett elő világérzékelésükben, szemléletükben.

Változatos műfajokban, döntően analóg technikákkal dolgoznak, ugyanakkor referenciahálójukat az internet esztétikájában, a mindennapi létezésük hátterét jelentő virtuális valóságban keresik. Festményeiket, tárgyaikat és szobraikat aprólékosan megtervezik és megmunkálják mind digitális, mind kézi eszközökkel. Sokan közülük felfedik az alkotás folyamatát műveik felületén, finom, személyes nyomokat hagyva maguk után. Mások az alkotásaikban rejlő hibákkal játszanak vagy szokatlan párhuzamokat hoznak létre a képek között.

Kiállító művészek:

Batykó Róbert, Arno Beck, Birds of Cool (Gresa Márton, Kármán Dániel, Németh László, Radvánszki Levente), Maja Djordjevic, Hanna Sophie Dunkelberg, Oli Epp, Liam Fallon, Tim Freiwald, Christian Holze, Keresztesi Botond, Nemes Márton, Harrison Pearce, Aaron Scheer.

A kiállítás 2023. január 22-ig tekinthető meg Debrecenben.

Nyitókép: Hannah Sophie Dunkelberg: G9171 CEDAR. Fotó: Marjorie Brunet Plaza

A rovat további cikkei