Lezárult a római kori örökség összegzését célzó nemzetközi Ister-projekt. A két és fél éven át zajló munkafolyamat részeként egyebek mellett régóta tervezett ásatások váltak valóra Öskü, illetve Kemenesszentpéter közelében.

A közös munka eredményeként egyebek mellett elkészült a római kori örökség katalógusa, az Ister-atlasz és a mobilapplikáció.

Öskü közelében egy római kori villa feltárása kezdődött el, a másik helyszínen, Kemenesszentpéteren pedig a feltárás során derült ki, hogy az ismert római út melletti terület valószínűleg vaskori temetkezési helyet rejt. Ez utóbbi feltárást a Laczkó Dezső Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum együtt folytatja – közölte Péterváry-Szanyi Brigitta, a projektben részt vevő Laczkó Dezső Múzeum igazgatója.

A Via Istert, azaz a nemzetközi Ister-útvonalat a mi projektterületünkön hét római ihletésű mérföldkő és három emléktábla jelzi majd Gorsiumtól Sopronig. Az elhelyezett mérföldköveken és táblákon található QR-kód segítségével bővebb információt kaphatnak az utazók az adott helyszínről magyar és angol nyelven – közölte Knauer Anna projektkoordinátor.

Nyitókép: A Tác melletti Gorsium Régészeti Park és Szabadtéri Kiállítás. Fotó: MTI/Illyés Tibor