Vajon mihez kell nagyobb bátorság: bemutatni egy félelmetes kötéltáncszámot a cirkuszigazgató előtt vagy elmondani egy nyomasztó titkot anyukának? – teszi fel a kérdést a Kőszegi Várszínház gyermekeknek szóló bemutatója.

A történet különös, ismeretlen világba helyezi a cselekményt, egy vándorcirkuszba, amelynek csillogó, izgalmas világa vonzó és titokzatos az átlagember számára. Ebben a cirkuszban él Lili és anyukája, szeretetben és harmóniában. Lilit mindenki szereti a cirkuszban, biztonságban, otthonosan érzi magát ebben az érdekes, zárt közösségben, legjobb barátja pedig a cirkusz jópofa, varázslatos bűvésze. Lilinek azonban csalódnia kell, amikor szembesül vele, hogy a bűvész egészen furcsa és ijesztő dolgokat gondol kettejük barátságáról. Nyomasztó titkokkal hálózza be a kislányt, egyre szörnyűbb kívánságai vannak. Lili fél segítséget kérni, szégyenkezik, maga sem tudja, miért…

Fotó: Nagy Jácint

Szerencsére a mesében a bűvész lelepleződik, Lili megmenekül, de sajnos a valóságban gyakran nem derül fény az ehhez hasonló esetekre. A Mesebolt Bábszínház küldetésének érzi, hogy ne csak szórakoztassa nézőit, hanem lényeges társadalmi kérdésekre is keresse a válaszokat, olyan problémákra világítson rá, amelyek itt élnek velünk, feldolgozásuk elengedhetetlen. A színház – együttműködésben a Vojtina Bábszínházzal – ezúttal is érzékeny és fontos témakört dolgoz fel, kisiskolások számára. Bár a gyermekbántalmazás jelensége egyre nagyobb súlyt kap a közbeszédben, még most is sokan kezelik tabuként a kényes témát.

A problémával foglalkozó szakemberek véleménye alátámasztja, hogy ez a mű hasznos és fontos eszköze lehet a gyerekek megszólításának e nehéz témában. A darab létrejötte során az alkotók folyamatos kapcsolatban voltak pszichológussal és gyermekjogi szakértővel, hogy majd a nézőtéren ülő gyerekek semmiképpen se érezzék terhesnek, ijesztőnek, kellemetlennek a színpadi cselekményt.

Lili történetének elmesélésével a Mesebolt Bábszínház szeretne segíteni abban, hogy minden gyerek biztonságban, boldogan élhesse gyerekkorát. Az együttes székhelyén, Szombathelyen az évadban folytatódnak a bábdarabokhoz kapcsolódó segítő és felkészítő foglalkozások.