Megjelent a Lóci játszik legújabb lemeze, amely a 80 nap alatt a Föld körül című darab dalait tartalmazza. A Jules Verne kalandregényéből készült koncertszínházi előadást 2022 nyarán állította színpadra a Trip, a Vígszínház és a Kult2, legközelebb pedig február 11-én láthatjuk a Pesti Színházban.

Philias Fogg szerepében Karácsonyi Zoltánt, az inasa szerepében Szántó Balázst, a mindenre elszánt detektív szerepében Hirtling Istvánt láthatjuk. A további szerepeket a Színház-és Filmművészeti Egyetem zenés színész osztályának tagjai keltik életre. Csorba Lóci pedig ezúttal nem csak frontemberként, hanem prózai szerepben is bemutatkozik. Ő kelti életre Jules Verne legendás regényírót.

Az előadás egyszerre koncert és színház, zenés forgatag, állandóan változó karakterekkel, helyszínekkel, elefántból hajóvá formálódó kellékekkel, fordulatokkal teli cselekménnyel, melynek csúcspontjai az élő zenekari kísérettel megszólaló dalok.

A 2022 őszén rögzített felvétel az ötödik Lóci játszik-lemezként lát napvilágot, azonban rendhagyó módon ez az első, amin Csorba Lóci mellett az előadás színészei is énekelnek. A dalok zenéjét és a dalszövegeket Csorba Lóci írta, a zenekar azonban nem csak kísérője, hanem aktív résztvevője is a darabnak.

„A történet pikantériája, hogy ezt a feladatot beugrósként kaptam, hiszen nem én voltam az első kiszemelt a darabra. Így viszonylag kevés időm volt összehozni az előadás teljes zenei anyagát.

Nem túlzok nagyot, ha azt mondom, 80 nap állt rendelkezésemre 12 új Lóci játszik-dalt megírni.

Ráadásul olyan dalokat, amiket nem én fogok énekelni, és egy történetbe kell beágyazni őket. Régi jó szokás szerint a kihívás irányába mentem most is, és szerencsére hamar sikerült megtalálni a közös hangot Rékával és Lacival, a legnagyobb segítséget pedig Szép Andris, a korrepetitor nyújtotta. Nélküle ez biztos nem jött volna össze” – mesélte a Kultúra.hu-nak Csorba Lóci.

„Az, hogy én is játszom a darabban, külön öröm, hiszen soha nem voltam színészalkat, de nehezen viselném, ha úgy kéne a színpadon állnom, hogy néha nem lehetek a reflektorfényben. Természetesen amikor színpadra lépek, érzem, hogy bármelyik szereplő egy kisujjmozdulattal meg tudna semmisíteni, így nagyfokú tisztelettel igyekszem kompenzálni színésztehetségbeli hiányosságaimat. Nem a klasszikus pop-rockzenei karrier része, hogy egy színdarab zenéjét is jegyzi az együttes, de amióta az LGT megcsinálta a Képzelt riportot, azóta szerintem ezt a szorongást nyugodtan elengedheti minden magyar banda, akinek van ehhez affinitása” – tette hozzá.

A lemezen szereplő dalok íve lazán összefoglalja a 80 nap alatt a Föld körül cselekményét. A tizenkét dalban a zenekarra jellemző zenei sokszínűség ezúttal is megjelenik a pop-funk stílustól kezdve az érzelmes balladákon át a karibi-hangulatú kitekintésig. A lemez kiemelt dala Az Idő. Ez a főhősök az idővel való ambivalens viszonyát járja körül, és egy grandiózus, többszólamú fináléban teljesedik ki. A Nem ért meg című dal 2022 decemberében jelent meg a lemez előfutáraként.

A darabot a Pesti Színházban először február 11-én és 12-én láthatja a közönség.

Nyitókép: Kuttner Ádám