A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, erős mezőnyben nyerte meg a Voila OffFest díjat a független színházi előadásokat jutalmazó 2021 Offies Awards gálán.

Az Offies (Off West End Theatre Awards) díjat 2010-ben
alapították Londonban a Westenden kívüli, független színházi produkciók
elismerésére, az Offies-on belül az OffFest pedig a színházi fesztiválon
résztvevő előadásokat szemlézi. A Voila! Europe színházi fesztiválon 2020-ban
13 európai produkció vett részt, közülük 3 kapott jelölést a Voila OffFest
díjra, amelyet végül a 2021. február 21-i virtuális átadón a k2 Színház
vehetett át.

A k2 Színház előadásában a színészek egy elegáns vacsora vendégeiként éneklik Mozart Requiemjének Dies Irae-szekvenciáját, miközben kint tombol az apokalipszis és oxigénpalackjaikból egyre fogy a levegő. A magyarországi bemutató után nem sokkal tört ki a világméretű koronavírus-járvány, ami új, aktuális értelmezési keretet adott a darabnak.

A Voila! Europe színházi fesztivált 2012 óta rendezik meg Londonban azoknak a brit és európai színházi csoportoknak, amelyek témaválasztásukban aktuális, előadásmódjukban pedig innovatív produkciót nyújtanak. A Londoni Magyar Kulturális Központ segítségével 2019 óta magyar társulatok is lehetőséget kapnak, hogy letegyék névjegyüket a rendezvényen.

A 2020-as fesztivált a koronavírus járvány miatt teljes
egészében online formában tartották meg, azonban a Búcsúkoncert így is nagy
sikert aratott a nézők körében.

„A k2 darabja úgy aktuális, hogy ehhez az európai kultúra egyik legfontosabb komolyzenei alkotását használja. Ezt a kreativitást méltán díjazták az OffFest gálán és bízunk benne, hogy a társulat élni tud azzal a lehetőséggel, amit ez a díj jelent. Számunkra nagy öröm, hogy segíthetjük magyar művészek bemutatkozását Londonban és nemsokára meghirdetjük a jelentkezést a 2021-es fesztiválra, amely reményeink szerint már ismét élőben zajlik majd” – fogalmazott Vincze Máté, a Londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója.

Az előadás beharangozója itt tekinthető meg, Gyöngy Zsuzsa színésznő a díjátadón elhangzott köszönő beszéde pedig itt érhető el.

Fotók: k2 Színház