Csütörtöktől Londonban látható David Hockney Nichols Canyon című tájképe, amelyet december 7-én New Yorkban árvereznek el.

Az 1980-ban készült festményért az eladást szervező Phillips’s 20. századi és kortárs árverésén akár 35 millió dollárt (11 milliárd forintot) is fizethetnek.

A Nichols Canyont Hockney első érett tájképének tartják. A művész a Kaliforniába való visszatérése után festette. Ezt megelőzően, a hetvenes években elsősorban fotózással foglalkozott.

A festmény párját, a Mulholland Drive: The Road to the Studio című képet a Los Angeles Megyei Képzőművészeti Múzeum (LACMA) őrzi.

A mű Hockney pályafutásának egyik kiemelkedő alkotása. „A kanyon élete része volt. A hegyen lakott, de nap mint nap leautózott a műtermébe, és mivel ezt az utat napjában akár többször is megtette, a vérévé vált” – mesélte Cheyenne Westphal, az árverési ház elnöke.

A festmény 1982 óta egy amerikai magángyűjtemény darabja volt. Két éve a Christie’s New York-i árverésén Hockney 1972-ben festett, Portrait of an Artist című portréja 90,3 millió dolláros (283 milliárd forintos) rekordáron kelt el.

Nyitókép: a Nichols Canyon részlete, forrás: ibiblio.org