Az Oscar- és BAFTA-kvalifikáló londoni Raindance Filmfesztiválon Szeleczki Rozália filmje, a Cicaverzum, valamint Vermes Dorka alkotása, az Árni is versenyben van a legjobb első film, a legjobb elsőfilmes rendező és a legjobb főszereplő díjért.

Törőcsik Franciska és Szeleczki Rozália a Cicaverzum forgatásán
Törőcsik Franciska és Szeleczki Rozália a Cicaverzum forgatásán. Fotó: NFI

A Cicaverzum főszereplője, Törőcsik Franciska alakításáért nemrég elnyerte a legjobb színésznőnek járó Magyar Mozgókép Díjat.

A nyüzsgő londoni West End filmes negyedében június 19. és 28. között megrendezett Raindance Filmfesztivál az egyik legfontosabb esemény a fiatal filmesek számára, amelyen bemutatkozhatnak a közönségnek és a szakmának egyaránt. A fesztivál zsűrijében az elmúlt években olyan sztárok ültek, mint a Trónok harcából ismert Liam Cunningham, a Homeland – A belső ellenség főszerepét alakító Damian Lewis, illetve a spanyol–német származású színész, Daniel Brühl.

Az évről évre több száz szakmabelit a brit fővárosba vonzó rangos szemlén a Cicaverzum három díjért, a legjobb első mozifilm, a legjobb elsőfilmes rendező és a legjobb főszereplő címért is versenyez. A trófeákról nemzetközi zsűri dönt, melynek tagja Diego Luna mexikói színész is, a Dirty Dancing 2. és az Andor című Disney-kalandsorozat főszereplője.

Szeleczki Rozália Cicaverzuma először mutatkozik be Nagy-Britanniában, a premier a kultikus Prince Charles Cinemában lesz Londonban, ahol a film operatőre, az idén a legjobb operatőrnek járó Filmkritikusok díjával kitüntetett M. Deák Kristóf is személyesen jelen lesz.

A Cicaverzum egy fiatal lány és egy beszélő fekete macska különös románcának története. A szerelemben csalódott lány a manipulatív kandúr hatása alá kerül, és majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki.

Kritikánk a filmről itt olvasható.

A Cicaverzum a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült, gyártója a Lupa Pictures, koproducere az RTL Magyarország, valamint Bartók Anna, Magyar Péter, Szabó Milán és Mártonffy Zoltán. Szeleczki Rozália Kemény Zsófi költő-író-slammerrel közösen írta a Cicaverzum forgatókönyvét, operatőre M. Deák Kristóf, látványtervezője Pater Sparrow, a jelmezeket Szlávik Juli tervezte, vágója Érdi Zsófi, zeneszerzője Czitrom Ádám, casting direktora Ascher Irma, producere Iványi Petra volt.

A Raindance Filmfesztivál versenyébe Vermes Dorka Árni című alkotása is meghívást kapott, amely szintén a legjobb első film, a legjobb elsőfilmes rendező és a legjobb főszereplő címért versenyez. 

Az Árniról szóló kritikánk itt olvasható.