A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon. A közönség A nemzet aranyai című dokumentumfilmre szavazott, a mezőny legjobb sorozatának a Tündérkertet találták.

A Magyar Mozgókép Fesztivál díjátadó gálája
Bezerédi Zoltán lett a legjobb férfi főszereplő a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért a Magyar Mozgókép Fesztiválon. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

Huszonkét kategóriában adták át a Magyar Mozgókép Díjakat a Nemzeti Filmintézet és Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében rendezett Magyar Mozgókép Fesztiválon, amelyet június 12. és 15. között tartottak Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban.

A legjobb játékfilmnek járó díjat a Semmelweisnek ítélte a zsűri. A legjobb rendező díját Koltai Lajos vihette haza a Semmelweis alkotásáért. Breier Ádám, a Lefkovicsék gyászolnak rendezője bizonyult a legjobb elsőfilmesnek, a Bolond Istók pedig a legjobb tévéfilmnek járó elismerést vihette haza. A legjobb női főszereplő díját a Cicaverzumért Törőcsik Franciska vehette át, míg a legjobb férfi főszereplő díját Bezerédi Zoltán kapta a Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Gálffi Lászlónak ítélte a zsűri a Semmelweis-béli játékáért, míg a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrot Mészáros Blanka vihette haza ugyanazért a filmért.
Idén először ítélték oda a legjobb producer díját, amelyet Zákonyi S. Tamás kapott A nemzet aranyai című dokumentumfilmért. A diákzsűri díját a Kojot négy lelke kapta. A közönség A nemzet aranyai című filmet találta a legjobbnak.

Ötfős szakmai zsűri díjazta a versenyben lévő filmeket és alkotóikat. A zsűri elnöke Ternovszky Béla Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész volt. A zsűri tagjai Udvaros Dorottya, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Dombrovszky Linda rendező, Kárász Róbert, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. tartalomfejlesztésért felelős igazgatója és Lukácsy György dramaturg, forgatókönyvíró.

A legjobb tévéfilmnek járó díjat Rohonyi Gábor vehette át a Bolond Istók című alkotásáért. A legjobb egész estés dokumentumfilm kategória díját A nemzet aranyai című munkájáért Zákonyi S. Tamás kapta, és szintén ő vehette át az idén először odaítélt legjobb producer díjat is. A legjobb rövid dokumentumfilmek közül Baska Barbara filmje, a Baska magyarul beszél nyert.

A legjobb kisjátékfilm díját Chilton Flóra alkotása, a Széllel szemben kapta. A legjobb egész estés animációnak Gauder Áron rendezésében a Kojot négy lelke bizonyult, amely a diákzsűri díját is elnyerte. A legjobb rövid animáció díját Gellár Csaba vihette haza a Puskás Öcsi és barátai Keserű csoki című munkájáért. A legjobb tévésorozat kategóriában Madarász Isti rendezésében a Tündérkert Kísértések korának ítélte a díjat a zsűri.

Az operatőrök között Győri Márk bizonyult a legjobbnak a Hadik fényképezéséért, míg a legjobb forgatókönyvírónak Fonyódi Tibort és Tóth Barnabást találta a zsűri a Mesterjátszmáért. A legjobb hangmérnök díját Madácsi Imre vehette át a Valami madarakért, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A legjobb vágó díját a Libertate ’89Nagyszebenért Lemhényi Réka vihette haza. A legjobb díszlettervezőnek a Semmelweis világáért Pater Sparrow-t tartotta a zsűri. A legjobb jelmez díját Zelenka Nórának ítélték a Majdnem menyasszony című filmben nyújtott teljesítményéért, a legjobb maszk elismerést pedig Tóth Anikó kapta a Tündérkert Kísértések kora felvételein látható munkájáért.

A közmédia által alapított Huszárik Zoltán-díjat posztumusz ítélték Vitézy László Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, producernek a Magyar Mozgókép Fesztivál záróeseményén Veszprémben.