Az Annecyban és Sanghajban díjazott animációt küldi az Oscar-versenybe Magyarország a „nemzetközi film” kategóriában.

A Gauder Áron rendezésben, Bereményi Géza közreműködésével, Temple Réka producer vezetésével készült, az indián teremtéstörténetet eredeti látásmóddal, a mitikus Kojot figurájával a középpontban elmesélő filmet mintegy 30 fesztiválon vetítették már nagy sikerrel világszerte. Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövő márciusban 96. alkalommal kiosztandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában minden ország egy mozifilmet nevezhet azok közül, amelyeket 2022. december 1. és 2023. október 31. között mutatnak be az adott országban.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba és Pesti Ákos, Lukácsy György, valamint Bereczki Csaba, az NFI Nemzetközi értékesítési igazgatója, Tősér Ádám filmrendező és Novák Emil operatőr, a Magyar Filmakadémia elnöke vett részt.

19 magyar egész estés mozifilm közül választotta ki a Kojot négy lelke című filmet a héttagú bizottság.

Gauder Áron tíz éven át készült második egész estés filmje a Nyócker!-t követően világszerte kiemelkedő sikerekkel szerepel a nemzetközi fesztiválokon. A filmben szereplő zeneszámokat kortárs indián előadók, míg a külföldön vetített angol szinkronos verzióhoz a szereplők hangját indián művészek adták.

Az animációs filmek legnagyobb presztízsű fesztiválján, a franciaországi Annecyban a Kojot négy lelke nyáron elnyerte a zsűri díját, ezzel párhuzamosan az egyik legnívósabb ázsiai seregszemle, a sanghaji fesztivál a legjobb animációs film díjával méltatta, azóta már több mint 30 fesztiválra kapott meghívást, és a külföldi forgalmazásra megvásárolta a Gebeka International nevű élvonalbeli francia cég.

Az indián kultúra Gauder Áront gyerekkora óta inspirálja, és Cseh Tamással való megismerkedése még közelebb vitte ehhez a világhoz. A legendás dalszerző a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, s egy kötetnyi indián népmesét fordított le. A rendező e történetek feldolgozására vállalkozott a Kojot négy lelke című animációs filmjével.

A Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv az indiánok teremtésmítoszán keresztül az emberiség előtt álló kihívásokra hívja fel a figyelmet, és felteszi a kérdést, hogy vajon sikerül-e mindannyiunknak megtalálnunk a helyünket az élet nagy körforgásában, amíg nem késő. „Ez a film rólunk szól, napjaink emberéről. A mitikus szereplők sorsán keresztül megtapasztalhatjuk, hogyan élhetünk harmóniában a természettel. Bízom benne, hogy a történet segít válaszokat adni arra, hogy ki vagyunk, mi a feladatunk, milyen irányba induljunk” – nyilatkozta Gauder Áron rendező-forgatókönyvíró.

Gauder Áronnal a film kapcsán készített interjúnk itt olvasható.

A Kojot négy lelke a Cinemon Entertainment gyártásában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült, producere Temple Réka. A hazai mozikban márciusban mutatta be a Vertigo Média, több mint tízezren látták, szeptember 21-től pedi elérhető lesz a Filmintézet streaming platformján, a Filmión.

A filmes világ legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos Oscar-nevezései közül az Amerikai Filmakadémia tagjai választják majd ki az öt jelölt játékfilmet (nominee), amelyek végül a legjobb nemzetközi filmnek járó Oscar-díjért versenyre kelhetnek.

A jelöltek listáját 2024. január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-díjak ünnepélyes átadására március 10-én kerül sor Los Angelesben.

A nyitóképen jelenet a Kojot négy lelke című animációs filmből.