fbpx

Amerikai és cseh fesztiválon is díjazták a Kojot négy lelkét

Tucsonban a zsűri, Libercben a közönség díjazta Gauder Áron animációs filmjét, amely jelenleg is látható a magyar mozikban.

Az idén 31. alkalommal Tucsonban megrendezett Arizona Nemzetközi Filmfesztiválra évről évre több mint száz országból érkeznek alkotások, a Kojot négy lelke az animációs filmek nemzetközi versenyében a kreatív történetmesélésért érdemelte ki a szakmai zsűri különdíját. Ezzel párhuzamosan a floridai St. Petersburgben megrendezett Sunscreen fesztivál versenyprogramjában is bemutatkozott a Nyócker! alkotójának legújabb filmje, amelyet már

több, mint tízezren láttak a hazai mozikban.

A szakmabeliek mellett a közönség is díjazta az indián teremtéstörténet animációs mozifilm feldolgozását: a cseh Liberecben hétvégén véget ért nemzetközi fesztiválon a közönség szavazatai alapján a Kojot négy lelke lett a legjobb film.

A fesztiválkörút folytatódik, hiszen az Annecy fesztivál szervezői nemrég hozták nyilvánosságra az animációk legnagyobb presztízsű nemzetközi szemléjének idei programját, amelynek fő versenyprogramjába a Kojot négy lelke is meghívást kapott. Az alkotás továbbá a Kecskeméti Animációs Film Fesztiválon (KAFF), az európai filmek programjában is versenyez júniusban.

A klímaválság kérdéseit feszegető, különleges látványvilágú indián történetben az olajvezetékek fektetése miatt kerül szembe egymással egy nagyvállalat és az őslakosok. Az otthonukért tüntető közösség felidézi az indiánok mágikus teremtéstörténetét, amely

Kojot kalandjain keresztül hozza közel a mai nézőhöz az indián bölcsességet és megmutatja, hogy a múlt tapasztalataira hallgatva könnyebb a jövőt jó irányba állítani.

Az indián kultúra gyerekkora óta inspirálja Gauder Áron rendezőt, aki a magyar indián-amerikai kultúrkör atyja, Cseh Tamás által fordított indián népmeséket szerette volna életre kelteni. Az ötletből született meg a Bereményi Gézával közösen írt forgatókönyv.

Gauder Áronnal a film kapcsán készített interjúnk itt olvasható.

Nyitókép: Jelenet a filmből.

A rovat további cikkei