A magyar vízilabda legendás csapatáról szóló, Zákonyi S. Tamás nézőszámrekorder dokumentumfilmje lett a győztese a nemzetközi Côte d’Azur Sportfilmfesztiválnak.

A Beausoleilben megrendezett hétvégi gálán Zákonyi S. Tamás rendező-producer, Szécsi Zoltán háromszoros olimpikon és Mezei Áron vágó személyesen vette át a kitüntetést. A kiemelkedő sikerű mozifilm után az alkotók már a tévésorozaton dolgoznak a Nemzeti Filmintézet támogatásával.

A 2000 és 2008 között egyedülálló módon, egymás után három olimpiai aranyérmet szerző férfi vízilabda-válogatottról készült dokumentumfilm, A nemzet aranyai a magyar vízilabdasport világszerte csodált sikerekkel tarkított időszakának korábban nem ismert hátterét a csapattagok és a nemzetközi ellenfelek szemszögéből mutatja be. (Kritikánk a filmről itt olvasható.) A mintegy százezer eladott mozijeggyel dokumentumfilm-nézettségi rekordot állító film megtekinthető a Filmio kínálatában, és hónapok óta kiemelkedő érdeklődés övezi a Filmintézet által kezdeményezett egyetemi filmklubokban országszerte.

Zákonyi S. Tamás és Elek Ottó rendezők már a magyar vízilabdasport világhírű titánjait és a nívós eredményekkel teli évtizedet bemutató dokumentumfilm-sorozaton dolgoznak, mely további személyes beszámolók mellett sok újdonságot és ritkán látott korabeli felvételeket is tartogat.

A Côte d’Azur Sportfilmfesztivált a nemzetközi sportfilmszövetség (Fédération Internationale du Cinéma et Télévision Sports, FICTS) szervezi, és a nagydíjnak köszönhetően A nemzet aranyai részt vehet a sportfilmek első számú nemzetközi megmérettetésén, a Milánóban megrendezendő FICTS World Challenge-en novemberben.