A tavaly decemberben kiírt vezetői pályázatra két pályamunka érkezett, a döntés előtt a jelölteket a szakmai bizottság, majd a város kulturális bizottságának tagjai is meghallgatták. Szentendre Város Önkormányzat pályázatot írt ki a Szentendrei Teátrum igazgatói teendőit is ellátó Szentendrei Kulturális Központ Nonprofit Kft. előadóművészeti ügyvezetői munkakörének betöltésére 2020. december 17-én. A megadott határidőre két pályázó, Lőrinczy György és Réczei Tamás nyújtotta be pályázatát.

A pályázatbontás után, február 24-én hallgatta meg a pályázókat a szakmai bizottság. A bizottságban minisztériumi és színházszakmai tagok mellett a szentendrei önkormányzat két képviselővel, a Szentendrei Kulturális Központ egy képviselővel vett részt. A szakmai bizottság Lőrinczy György pályázatát támogatta. Az igazgatói pályázat elbírálása előtt Fülöp Zsolt polgármester február 26-án a város kulturális bizottságát is összehívta a jelöltek meghallgatására.

A Teátrum jelenlegi igazgatóját, Vasvári Csabát 2016-ban, 5 évre nevezték ki, kinevezése május 5-ig tart. Lőrinczy György ekkortól veszi át a Szentendrei Teátrum igazgatási feladatait, megbízatása öt évre szól.

Lőrinczy György 1967-ben született, művelődésszervező, művészeti menedzser, kreatív producer,

a Nemzeti Kulturális Alap leköszönő alelnöke, korábban a Budapesti Operettszínház, a Pentaton Koncertügynökség igazgatója, de dolgozott a Katona József Színháznak és a hódmezővásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központnak is. Hosszú évekig a Mesterségek Ünnepe programigazgatója is volt, számos hazai és külföldi fesztivál, koncert és színházi előadás menedzsere. A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem vendégtanára és doktori iskolájának hallgatója.

1991-1994-ig a Szentendrei Teátrum projektmenedzsere volt, erről az időszakról így ír pályázatában: „Ez volt az első önálló, komoly produceri megbízatásom. (…) Itt dolgozhattam Gregor Józseffel  (…) néptáncmesteremmel, Foltin Jolánnal (…) itt ismerhettem meg Molnár Piroskát (…) menedzsere lehettem Ruszt József rendezésének. Jazzklub a Barcsay kertben a legjobbakkal, és zenészbeszélgetés az éppen nemzetközi pályája csúcsán tartó Tokody Ilonával. Passiójáték a Templomdombon. Ezek a talán a legkiemelkedőbb emlékeim abból a korszakból, amely alatt a szakma ígéretes ifjújából felnőtt szakember lettem.”

Magát kettős kötődésű lokálpatriótaként definiálja, családja több mint 70 éve kötődik Budapest mellett a Dunakanyarhoz. Fiatalságának meghatározó települése nagyszülei otthona, Leányfalu, jelenleg szigetmonostori házukban él.

„Úgy gondolom, az életem, mint sokunknak, fordulóponthoz érkezett, most más karakterű feladatokra van szükségem. Különös jelnek vélem, hogy Szentendre városa pont most keres megújuló kulturális életéhez új arcokat. Minőség, intimitás, igényesség, barátságos, családias hangulat, tradíció és innováció – az én ötvenéves tapasztalatom szerint ezek jellemzik alapvetően a várost, és ezek azok az értékek, melyek mentén a következő években én is dolgozni szeretnék. Remélem, különleges, inspiratív és gyümölcsöző találkozás lehet a miénk” – zárta az új igazgató motivációs levelét.

Hamarosan közzéteszik a teljes pályázatot.

Nyitókép: Lőrinczy György. Fotó/forrás: Budapesti Operettszínház