Zenefanatikusként (jó) pár évtized múlva bőszen emlegethetjük majd az unokáinknak 2020-at, amikor is nagy valószínűséggel több online koncerten vettünk részt, mint élő bulin. A streamelt koncertek virágkorában vannak, akik arra panaszkodnak, hogy ezeken az eseményeken a képernyőkön keresztül „nem jön át” a kívánt és hiányolt vibe. Szerintem viszont akárki akármit mond, egy korán sötétedős, nyugodt szombat estében tökéletesen rájuk lehet hangolódni. Főleg ilyenkor, mikor nyolc óra után már amúgy sem indulhatnánk sehova.

Az Ötödik Emelet Fesztivál nemcsak egy, hanem rögtön öt darab minikoncertet hoz házhoz. November 28-án, az ősz utolsó szombatján ötödszörre költözteti a hazai undergroundot a nappalinba.

Kolibri

A kezdeményezés tavasszal, az itthoni vírushelyet legelején indult, többek között olyan feltörekvő zenekarokkal, zenészekkel, mint I Am Soyuz, a Meteo, Hó Márton, Piresian Beach, Mmamt, Ohnody, Nagy Emma, iamyank, Sallai Laci (Felső Tízezer, Somersault Boy), Barkóczi Noémi, a Platon Karataev, Csordás Zita (Mayberian Sanskülotts), Szabó Benedek, Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái), vagy az egykori Ethnofil, most Odd ID tagjai, Okos Viola és Weil András.

Ahhoz képest, hogy egy teljesen alkalom szülte, DIY projektről van szó, ez volt az első online térbe költöztetett fesztiváljellegű esemény itthon ebben a rendhagyó időszakban. Az eredetileg egyszeri dolognak kigondolt ötlet aztán olyan jó visszajelzéseket kapott, hogy a szervezők bizalmat szavaztak a folytatásnak. Szemben a legtöbb streamelt koncerttel, itt rövidebb, 15 perces koncertek sorozatát kapjuk, és

nem egy stúdióból vagy színpadról streamelve, hanem többnyire a zenészek otthonából.

Így még bensőségesebb hangulat alakul ki, és a zenész-közönség közötti távolság is kisebbnek érződik. Insta-fesztivál révén az előadók Instagram-profiljain (és azok sztorijában) érhetjük el az élőben közvetített akusztikus szetteket, melyeket általában a zenekar 1-2 tagja ad elő. Mivel mindenki a saját oldalán garázdálkodik, így kisebb sztorizgatások is beleférhetnek az időbe, nem kell feltétlen a szokásos, feszes koncertmenetrendre számítani.

Jónás Vera

Szombaton a sort a blues, rock és pop fúziójában utazó The Pontiac (@thepontiacmusic) két tagja kezdi 8 órakor. Őket követi a negyed 9-kor Jónás Vera (@verajonas_official) szobakoncertje. Fél 9-kor jön Kolibri (@bandi.bognar) szólóprojektje, aki egyébként is a szakértője annak, hogy derűs melankóliát csempésszen a négy fal közé.

Innen némileg sötétebb, de annál elgondolkodtatóbb vizekre vonz Makó Dávid és a The Devil’s Trade (@thedevilstrade) háromnegyed 9-kor. Végül aztán a magyar Piano Day szülőatyjánál, Vághy Tamásnál (@vaghymusic) kötünk ki, aki amúgy az Anna and the Barbies billentyűse is.

Bár e zenei szcéna tagjai nagyon nem a felszínességről híresek, az eddigi eseményeken azt figyeltem meg, hogy itt még sallangmentesebbek és őszintébbek a produkciók. A zenészek kint hagyják a felesleges rétegeket, manírokat az ajtó előtt, és a szobájukból egy online, bizalmas zenei buborékba invitálnak minket.

The Pontiac

A közösségi feelinget segítik az élő minikoncertek alatt kialakult közös chatbeszélgetések, ahol már pár impulzív szív emoji is jól tud esni a koncerthiányban szenvedő fellépőknek és nézőiknek. Lehet, hogy a technika vagy az internet ördögei olykor közbeköhintenek egyet-egyet, vagy az ismeretlen helyzet némi szerethető esendőséget teremt, de pont ezekben rejlik a kiöltözésmentes, háromnapos pólóban nézett szobakoncertek bája.

„Az Ötödik Emelet Fesztivál a szokásos lefekvés előtti telefonnyomkodás közepette futott át először az agyamon. Megláttam egy posztot az egyik kedvenc ausztrál bandám oldalán, de csak egy szövegfoszlány maradt meg: Instagram Live Music Festival. Másnap volt egy videómegbeszélésünk a Mayberian Sanskülottsszal, ahol rengeteg témát érintettünk, és megvallom, a végén kicsit elszomorodtam én is, hogy mibe keveredtünk, és

nem volt klassz érzés arról beszélgetni, hogy mi nem vár ránk az elkövetkező időszakban, amikor olyan sok szép tervünk volt.

Aztán éjjel összetalálkozott a fejemben a poszt és a koncertek hiánya. Valahogy így fogalmazódott meg az Ötödik Emelet Fesztivál ötlete” – mesélte korábban Horváth Orsi, az Insta-feszt ötletgazdája, aki többek között a Mayberian Sanskülotts, Barkóczi Noémi és a Mïus menedzsere is.

Vaghy

A tavaszi, első „évad” óta túl vagyunk egy erősen foghíjas fesztiválszezonon és egy bizonytalanságba mártott, majd lefújt őszi klubszezonon. Így még ha anyagi támogatást nem is nyújt, de mentális support tekintetében mindenképpen segítség az Ötödik Emelet Fesztivál a felvonultatott előadóknak.

Mi pedig végignézhetjük a koncerteket szertartásosan, jól megadva a módját, párnákkal és finomságokkal körbebástyázva. De akár háttérzeneként is jól funkcionálnak a hétvégi teendők közepette.

Ahhoz, hogy csatlakozzunk a virtuális közösséghez, csupán egy mobiltelefonra, tabletre vagy számítógépre lesz szükségünk, aztán a megadott időpontban a megadott előadó profiljára kattintva mehet is a fesztiválozás.

Tehát a menetrend:

20:00 – 20:15 The Pontiac
20:15 – 20:30 Jónás Vera
20:30 – 20:45 Kolibri
20:45 – 21:00 The Devil’s Trade
21:00 – 21:15 Vaghy

A nyitóképen a The Devil’s Trade. Fotók forrása: az Ötödik Emelet Fesztivál Facebook oldala