A kultúra akkor is egyesítette a két népet, amikor a politikai kapcsolatokban kihívások jelentek meg – mondta a lengyel nagykövet a Lengyel Intézet alapításának 85. évfordulóját ünneplő eseményen.

lengyint.jpg
Vincze Máté helyettes államtitkár. Fotó: MTI/Purger Tamás

Budapest volt a második olyan főváros, ahol Lengyelország kulturális intézetet nyitott, egyenesen London után. Az azóta eltelt 85 év a barátság mélységéről és az együttműködés elmélyültségéről szól – mondta Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára az évfordulót ünneplő eseményen.

A kultúrpolitikus szerint a magyar-lengyel kulturális kölcsönhatás mértékét jól jellemzi, hogy a magas- és a népi kultúra szintjén is megtalálható.

Sebastian Kęciek, Lengyelország budapesti nagykövete azt emelte ki, hogy évszázadok óta tartó kulturális kötelékeken alapuló barátság köti össze a két népet, amelyek „akkor is egyesítették népeinket, amikor a kétoldalú kapcsolatok nehéz kihívásokkal néztek szembe”. A nagykövet hozzátette: a Budapesten 1939 óta működő Lengyel Intézet ennek a barátságnak a kibontakozását segíti. Az intézet változatos kulturális kínálata, a filmbemutatók, művészeti kiállítások, konferenciák, művészeti workshopok nemcsak fontos ismeretforrást jelentenek a lengyel kultúráról, de általuk jobban megértjük egymást, érzékenyebbé tesznek egymás iránt.

Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere, a rendezvény fővédnöke kiemelte: az intézmény alapításának 85. évfordulója kiemelt esemény a Terézvárosban, amely egy befogadó, multikulturális kerület.

Dominika Teske, az intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a budapesti Lengyel Intézet 1939. május 24-én nyitotta meg kapuit, és 1964-ben költözött a Nagymező utca és az Andrássy út sarkára. A 85. évfordulót ünnepelve kiállításokkal, koncertekkel várják az érdeklődőket.

A Platán Galériában Virtuális Chelmonski címmel hétfőig látható a Józef Chelmonski animált festményei nyomán készült multimédiás kiállítás, az intézet kiállítótermében pedig Barátság ABC címmel látható plakátkiállítás lengyel és magyar grafikusművészek munkáiból.