fbpx

Ma kezdődnek a Debreceni Bor- és Jazznapok programjai

A Debreceni Bor- és Jazznapok Magyarország legrégebbi jazzfesztiválja, amelyet hazai borok különleges felhozatala kísér.

Hat borrégió, huszonkét borvidék hatvanöt borászata, illetve negyven zenei formáció mutatkozik be augusztus 4–7. között a nagyerdei Békás-tó partján.

A jazznapokat első alkalommal 1972-ben rendezték meg Debrecenben, s néhány év alatt kelet-európai zenei találkozóvá vált.

A szervezők fontosnak tarják a minőségi magyar borkultúra népszerűsítését. Ennek jegyében nem csupán fesztiválokat rendeznek, hanem minden évben megválasztják a város borait. Egyre intenzívebb az együttműködés Debrecen és a város egykori szőlőskertjének tekintett Érmellék között. Utóbbi térség három borát, köztük a már majdnem elfeledett, de most újra felfedezett bakatort is megkóstolhatják a fesztivál látogatói.

A Debreceni Bor- és Jazznapok azért is különleges, mert a három zenei színpadon ott lesz a jazz műfajában alkotó hazai zenészek és zenekarok élvonala: fiatal, kísérletező jazzisták és tapasztalt, ismert zenészek csaknem negyven formációban zenélnek majd a Nagyerdőben.

Fellép az akusztikus kortárs jazzt megelevenítő, külföldön is sokat koncertező Bágyi Balázs New Quartet, a Balázs Elemér Group, a Baló István Projekt, a Szendőfi Péter vezetésével 1992-ben alakult Fusio Group, valamint Gáspár Károly jazz-zongorista és zeneszerző triója. Az idei év tematikája az ütőhangszerek világa, amit négy dobos – Szumper Ádám Ákos, Richter Ambrus, Szendőfi Péter és Baló István – neve fémjelez.

A fesztiválon a legkisebbeket gyereksarok várja.

Részletes program itt.

A rovat további cikkei