A Miskolci Nemzeti Színházban a határon túli kultúráé a főszerep mától szombatig, ahol a színház, a zene, a képzőművészet és az irodalom mellett idén a film és a tánc is képviselteti magát.

A vadkacsa szereplői
Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Az intézményben ez az egyik legjelentősebb fesztivál. Minden évben egy-egy határon túli magyar város kultúráját mutatják be, nemcsak a színházát, hanem képzőművészetét, irodalmát, zenéjét is.

Tizenkét hónap

Idén a beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház változatos műfajokban mutatkozik be. A gyerekek egy mágikus világba nyerhetnek betekintést a Tizenkét hónap című meseelőadáson, ahol zene, tánc, humor és mély emberszeretet vegyül a történetbe. Bartók Béla kárpátaljai népdalgyűjtéseit a Sodró Együttes Hallottad-e hírét Beregvár megyének című koncertelőadásán hallgathatja meg a közönség. A csaknem egyórás produkció alkalmával a kárpátaljai vidékre jellemző ismert népzenei és néptáncörökség jelenik meg a színpadon.

Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül című színpadi műve szintén a beregszászi társulat előadásában autentikus zenével és néptánccal lesz látható. A Lila ákác című előadás alkalmával pedig egy igazi szerelmes zenés történetet mutatnak be a miskolci színház színpadán.

A szarvassá változott fiú

A Határtalan napok programjai között idén filmvetítés is szerepel: Juhász Ferenc A szarvassá változott fiú című költeményéből Vidnyánszky Attila 2003-ban rendezett színházi előadást, 2014-ben pedig a művet filmre vitték Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével.

A képzőművészeti kiállításon több mint tíz művész alkotásaiból látható válogatás a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület kortárs kárpátaljai alkotók gyűjteményéből. Az irodalmi est vendégeként kárpátaljai íróval, költővel és irodalomtörténésszel találkozhatnak az érdeklődők.

Nyitókép: Lila ákác, forrás: Miskolci Nemzeti Színház