fbpx

Ma van az a nap! – Caramel a kortárs keresztény könnyűzene ünnepéről

Jöjj ma közénk. / Legyen ez az a nap. / Eltelt kétezer év, / Mint egy pillanat. / Küldd le közénk / Ma az angyalokat. / Szent neved / Hozhat csak szebb napokat. A Puskás Arénában ma tartják a kortárs keresztény könnyűzene ünnepét a műfaj világsztárjaival és hazai képviselőivel. Az Ez az a nap! himnuszát Molnár Ferenc Caramel írta.

Honnan eredt a himnusz gondolata?

Már régóta tervezek dicsőítő, vagyis gospellemezt készíteni. A gospelek olyan dalok, amelyeknek középpontjában a hit, Jézus és a hozzájuk való viszony áll. A terveimről az Ez az a nap! szervezői is tudtak, hiszen évek óta közreműködője vagyok a rendezvénynek, amelyen az általam feldolgozott zsoltárokat énekeltem „caramelesen” hangszerelve-előadva, és egy-két saját dalt is játszottam. Szóval évek óta érlelődött a gondolat.

Aztán egyszer csak felhívtak, hogy volna-e kedvem himnuszt írni az Ez az a nap! számára. Egész napos dicsőítő fesztiválról van szó, amely szerintem a Puskás Aréna befogadóképességét tekintve világviszonylatban is ritka. Egy ilyen jellegű és ennyire nagyszabású program egészen különleges. Hívőket, keresőket, más vallásúakat és nem hívőket egyaránt sok szeretettel várunk. Az ajtók mindenki számára nyitva állnak!

Hogyan kell elképzelni Caramelt, amikor gospelt ír?

Nagyon gyorsan ment a munka: egyik vasárnap este beszéltem László Viktorral, az Ez az a nap! megálmodójával, hétfőre megírtam a dalt, szerda estére pedig már videóklippel együtt elkészült a felvétele. 13 közreműködő énekli a klipen rajtam kívül. Meglehetősen nagyszabású projekt volt, de szépen összeállt, mindenki élvezte a stúdiózást. Attól függetlenül, hogy feszített tempóban dolgoztunk, remek hangulatban folyt a közös munka. Örültünk, hogy ilyen dal született.

A többiek nem popelőadók: ők keresztény, dicsőítő zenével foglalkoznak. Hatalmas élmény volt belecsöppenni ebbe a világba. Több mint húsz embert kellett koordinálnom.

A dicsőítő műfaj katalizátora a lelkünkben megtapasztalt hitből fakad: az gyújtja be az alkotás lángját. De nyilván van a dolognak gyakorlati része is. Fontos információ volt számomra, hogy ez a Puskás Arénában megrendezendő Ez az a nap! himnusza lesz. Emiatt egyetlen olyan ember számára sem szabad túl soknak lennie, aki nem keresztény, akit a hit nem érint közelről. Nem akartam, hogy erőszakosan hittérítőnek tűnjön.

Szimplán arról kell szólnia, hogy mindenki számára nyitva állnak a kapuk, aki szeretne eljönni.

Az is fontos volt, hogy fülbemászó, optimista, vidám, buzdító hangulatú legyen.

Zeneileg igyekszem mindig újat mutatni, de most úgy gondoltam, hogy nem kell kibújnom a bőrömből, hanem azt várja tőlem a közönség, hogy olyan dalt írjak, amilyet tőlem megszoktak, ami belőlem jön. Leültem, és fél óra alatt megírtam a szöveg nagy részét. Ihletett pillanat volt. Nem kellett sokáig ülnöm a papír fölött, farigcsálnom a dalt és a szöveget. Inspirált az esemény, ezért megfogalmaztam, hogy mit szeretnék ebből az alkalomból üzenni.

És mi az az üzenet?

Hogy Jézus kerüljön a középpontba! Hiányolom Jézus nevének és személyének hangsúlyozását. A kereszténység mellett kevésszer hallom a legfontosabb nevet: Jézusét. Ezt a hiányt próbáltam pótolni a dalommal. Arra törekedtem, hogy a neve minél többször elhangozzon benne, kimondhassuk, énekelhessük a színpadon. Ez a rendezvény is az ő nevét igyekszik felemelni, az ő dicsőségét megmutatni az embereknek, elvinni hozzájuk az örömhírt.

2019-ben még a Budapest Sportarénában tartották a rendezvényt. Fotó: Nehézy László

Éppen dicsőítő albumot készítesz. Mikor lehet majd hallani?

Jövő év elején, rendkívül izgatottan várom.

Idén ősszel is kijön egy lemezed.

Finisben vagyunk vele, októberben online már kint lesz. A klipet a jövő héten forgatjuk az egyik dalához. Az album címe valószínűleg az lesz, hogy Újra. Egyszerű cím, de mivel már három éve nem jelent meg lemezem, talán ez a legtalálóbb. Két alternatíva van még a fejemben, ami dalcím formájában is megjelenik az albumon: a Rapszódia és az Analógia. De úgy érzem, az Újra lesz a befutó, mert legjobban ez fejezi ki, hogy újra itt vagyok, dalokat írok, igyekszem visszatérni.

Az egyik fénytörése az elmúlt éveimnek mindenképpen a pandémia volt. Keresztülhúzta a számításaimat, a kreatív folyamatokat. Erre is utal a cím:

kicsit az egész világ belehalt a járványba, és most mindannyian próbálunk újraszületni, újra élni.

Én is. Egy vagyok a hét és fél milliárd emberből, aki próbál újra lábra állni. Hogy milyen volt az elmúlt két-három év, milyen érzés mély levegőt véve újból belelendülni az életbe – erről fog szólni a lemez.

„Az Ez az a nap! rendezvénysorozatot 2000-ben azzal a céllal hívtuk életre, hogy évről évre legyen alkalom, ahol egy nagyszabású, felekezetközi rendezvény keretében lehetnek együtt keresztények és Istent keresők” – mondta László Viktor, a mozgalom alapítója.

A 2000-es években különböző szabadtéri helyeken tartott esemény egyre több érdeklődőt vonzott, majd 2010-ben költözött a Budapest Sportarénába.
„2020-ban már az akkor átadott Puskás Arénába terveztük a 20. jubileumot, a járvány azonban közbeszólt” – emlékezett az alapító. Így csupán egy online ünnepségre került sor, amelyre azonban hatalmas volt az érdeklődés. A programba több százezren kapcsolódtak be hazánkból és a Kárpát-medencéből, de sokan követték az élő közvetítést a világ távolabbi pontjairól is.


Most végre élőben tér vissza a kortárs keresztény zene legnagyobb ünnepe.

Kiemelt vendégek: a Bethel Music és Michael W. Smith az Egyesült Államokból, valamint a Planetshakers Ausztráliából. Színpadra lép az Egyesült Királyságból Martin Smith, Tim Hughes, Graham Kendrick, Noel Richards, a London Community Gospel Choir és Noel Robinson, továbbá a hazai keresztény könnyűzene színe-java: Pintér Béla, Csiszér László, Prazsák László, Caramel, Oláh Gergő, Mező Misi, Gável András és Gellért, a Dics-Suli Band, a PZM, a Keresztkérdés, Hanna, Dobner Illés, a Golgota Dicsőítés, a Crux, az Új Forrás, a Hidden Kingdom és a Hermons. 

Az Ez az a nap! 2022 hivatalos dalát Molnár Ferenc Caramel szerezte, és a stadionban fellépő énekesekkel együtt adja elő.

A nyitóképen Molnár Ferenc Caramel. Fotó: MTI/Mónus Márton

A rovat további cikkei