Hogyan került kapcsolatba a Macskafogó musicallel?

Tavaly nyáron az Esztrád Velence Víziszínház, egy szabadtéri előadás keretén belül mutatta be a nem csak gyerekeknek szóló musicalt. Természetesen a rajzfilmet is ismertem és Szikora Róbertet is. A tavalyi előadást Erdélyi Csilla rendezte. Év elején merült fel az ötlete annak, hogy a SYMA Csarnokban is bemutassuk a darabot, ekkor az Esztrád Színház vezetői felkértek engem, hogy a tavalyi előadást ?felerősítsem?, áthangszerelve, új színészekkel. Ebben a folyamatban segítségemre volt a tavalyi produkció rendezője, Erdélyi Csilla is.

 

Miben tér el a két előadás?

A tavalyi javarészt kezdő színészekkel készült, amatőr körülmények között. Idén profikkal dúsítottuk a szereplőgárdát: a teljesség igénye nélkül: Székhelyi József, Nádas György, Hujber Ferenc és Oláh Ibolya is játszanak a darabban. Új a koreográfia és a látvány is. ?Felülrendeztem? Csilla darabját, úgy működtem, mint korábban a főrendezők.

 

Mit takar a ?főrendezés??

A régi főrendezők a saját ötleteiket, látásmódjukat adták hozzá kész művekhez. Például beszéltem Szikora Robival, hogy egy-két dalnak a hangszerelését változtassa meg és ő természetesen elfogadta a javaslatokat. A felfrissítés révén, a tavalyi alapján, egy teljesen új produkció készült.

 


Több musicalt rendezett már. Mi vonzza ebben a műfajban?

Széles repertoárral rendelkezem a musicalek terén. Rendeztem például a Hegedűs a háztetőn-t, az Evitát, a Grease-t, a My Fair Ladyt, a La Mancha lovagját, a West Side Storyt, a Miss Saigont, a Hotel Mentolt, a Nyomorultakat, valamint magyar darabokat is. Azért szeretem ezt a műfajt, mert nagyon összetett. A musicalek mindig remek történetekkel rendelkeznek, ellentétben az operettekkel, ahol a kiemelkedő zenék ellenére a sztorik elég laposak vagy közhelyesek. De például a Hegedűs a háztetőn jóval komplexebb darab. A történet, a zene, a látvány, minden együtt van, a komédia és a drámaiság is. Prózát és operát is rendeztem életemben; a musical a kettőnek a keveréke, egy nagyon furcsa és szép világ.

 

Az eredeti Macskafogó rajzfilmről mi a véleménye?

Az egyik legjobb magyar rajzfilm, ami valaha készült; erről mást nem is lehet mondani. A humora világszinten is kiemelkedő, igazán emblematikus. A fiam korosztálya például rendszeresen idéz a Macskafogóból. A mai huszon- és harmincévesek számára ugyanolyan, mint amilyen az én generációmnak Rejtő regényei voltak.

 

Említette a rajzfilm egyedi humorát. Mennyiben adja vissza ezt a jellegzetességet a musical?

A többi musicalhez hasonlóan ez a darab is sokrétű. A felnőttek és a gyerekek is találhatnak élvezeti és azonosulási pontokat akár a zenében, akár a jelenetekben. A humora szerintem érthető, mert elég jól célozza be a közönséget. Példának okáért ez a párbeszéd Safranek és Teuffel között minden korosztály számára érthető: ?- Mehet, Safranek és üdvözlöm a kedves feleségét. ? Köszönöm, uram, de már egy éve Önnel él.? A mi esetünkben, amikor egy ismert rajzfilm figurái elevenednek meg, énekelnek, táncolnak stb., biztosra vehető, hogy megtalálja a közönségét.

(Fotó: Pécsi Nemzeti Színház, www.pnsz.hu)