Madách 200 címmel nyílik meg vasárnap az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítása a Nemzeti Színházban a 10. Színházi Olimpia keretében; az előadás-felvételekből készült összeállításban Madách Imre Az ember tragédiája színházi adaptációi láthatók.

A 10. Színházi Olimpián Madách Imre születésének 200. évfordulóján az OSZMI gyűjteményeiben található előadás-felvételekből, fényképekből, hangfelvételekből készült összeállítást láthatnak az érdeklődők. A tizenöt monitoron vetített válogatásnak Mira János Jászai Mari-díjas díszlettervező látványtervei adnak színházi keretet.

A rendhagyó tárlat látogatói megismerkedhetnek Madách Imre Az ember tragédiája című művének legendás adaptációival, amelyek a magyar művészeti élet kiemelkedő alakjai – Szinetár Miklós, Vámos László, Ruszt József, Illés István, Kolozsi Béla, Beke Sándor, Lengyel György, Schlanger András, Csiszár Imre, Vidnyánszky Attila, Hudi László, Szikora János, Telihay Péter, Alföldi Róbert, Bodolay Géza, Kerényi Imre, Jeles András és Paál István – műhelyében születtek.

A színházi installáció megnyitóját vasárnap 18 órakor tartják a Nemzeti Színház első emeleti előcsarnokában. A megnyitón köszöntőt mond Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány elnöke, a kiállítást Bodolay Géza, az OSZMI igazgatója nyitja meg.

A tárlat április 16-tól július 1-ig látható. A kiállításról további információ itt és itt található.

Nyitókép forrása: Népszínház–Vígopera / 17. sz. emlékalbum