?Az író születési helyét, az alsósztregovai kastélyt legutóbb az 1960-as évek elején újították fel? ? válaszolta Hammerstein Judit helyettes államtitkár a Kultúra.hu kérdésére. A kastély 2003-ban a Szlovák Nemzeti Múzeum Magyar Kultúra Múzeuma gondnoksága alá került, 2004-ben pedig feltérképezték az épület állapotát. A felújítás tervei ugyan 2008-ban már elkészültek, egy évvel később nyújtotta be az említett múzeum Nógrád Megye Önkormányzatával közösen a ?Közös örökségünk: Madách? című pályázatot a Magyarország?Szovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007?2013. évre meghirdetett kiírására. A sikeres pályázatot követően a felújítási projekt 2010. október 1-jén kezdődött, és 2013. január 31-én fejeződött be.

 madach_kastely1_250x250

Ennek során Madách csesztvei kúriája részlegesen ? 2012 októberében adták át ?, az alsósztregovai kastély teljesen megújult. Ez utóbbiban a felújítás magában foglalta a belső csatornázást, a víz-, gáz- és villanyszerelést, a szilárd burkolatok cseréjét, a közvilágítás bővítését, az épület akadálymentesítését, és az is fontos volt, hogy a kastély múzeumi célokon kívül a kulturális turizmushoz kötődő rendezvények megtartására is alkalmassá váljon. (A projektben a Petőfi Irodalmi Múzeum nyújtott szakmai segítséget.)

 

A Magyarország?Szovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program a két épület felújításán túl kiterjedt a csesztvei állandó kiállítás megvalósítására és kulturális turisztikai produktumfejlesztésre is. Az alsósztregovai állandó kiállítás létrejöttét a Szlovák Kulturális Minisztérium százezer eurós, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tíz-tízmilliós, valamint a Bethlen Gábor Alap 900 ezer forintos támogatása tette lehetővé.

 

A megújult, akadálymentesített kastélyokban új állandó kiállítások nyíltak meg a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Kultúra Múzeuma együttműködésében. 2013 októberétől Csesztvén ?Az emberiség haladt, ha az egyén nem vette is észre?című állandó kiállítás fogadja a látogatókat, amelyhez háromnyelvű (magyar-szlovák-angol) katalógus is készült, Alsósztregován pedig az ?Oh hol vagyok, hol vannak álmaim? című állandó kiállítás, amelynek megrendezését 24 magyar és szlovák intézmény segítette nemzetközi összefogásban.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően az alsósztregovai kastély ? a múzeumi célokon kívül ? a kulturális turizmushoz kötődő rendezvények megtartására is alkalmassá vált. Többek között olvasótábor indult a Madách-kultusz fejlesztésének jegyében szlovákiai és magyarországi fiatalok számára, a résztvevők közös foglalkoztató füzetet adtak ki, amely múzeumpedagógiai szempontok alapján diákok számára mutatja be a Madách-életművet két nyelven, valamint elindult a Madách Imre nyomában című kirándulás-vezető, amely a magyarországi (Budapest, Balassagyarmat, Csesztve, Vác, Csécs, Vanyarc) és szlovákiai (Trencsén, Szliács, Alsósztregova, Pőstyén és Losonc) Madách-emlékhelyeken kalauzolja végig az érdeklődőket.