Magas szerb kitüntetéseket vett át Peter Handke Nobel-díjas osztrák író, aki a hétvégén először látogatott a volt Jugoszlávia területére a legrangosabb irodalmi elismerés 2019-es elnyerése óta.

A szerbbarát írónak pénteken Banja Lakában, a boszniai Szerb Köztársaság (RS) fővárosában a Bosznia-Hercegovina egyik részét alkotó terület érdemrendjét adta át Zeljka Cvijanovic RS-elnök. Ugyanaznap a kelet-boszniai Visegradban az Ivo Andric Irodalmi Nagydíjat nyújtotta át neki Emir Kusturica filmrendező. Pénteken Belgrádban a legmagasabb szerb állami kitüntetést, a Karadjordje-érdemrendet adta át számára Aleksandar Vucic szerb elnök. Az elismerést már tavaly odaítélték az osztrák írónak, de Handke a múlt évben nem tudott a Balkánra utazni.

Szarajevóban elutasítással és megrökönyödéssel fogadták Peter Handke diadalmenetét szerb földön, a bosnyák médiában népirtástagadónak nevezték az osztrák szerzőt, aki bírálói szerint bagatellizálja vagy elhallgatja a délszláv háború idején elkövetett szerb háborús bűnöket. A boszniai államelnökség horvát tagja, Zeljko Komsic azt mondta: „Hiába kapott Nobel-díjat Handke, a lelke mélyén egy fasiszta.”

Nyitókép: Peter Handke osztrák író az otthonánál, a Párizs közelében fekvő Chaville településen 2019. október 10-én. Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa