Korunk egyik legígéretesebb autóversenyzője egyben zeneszerző és zongorista is. A Scuderia Ferrari pilótája sporttevékenységéből merít ihletet saját szerzeményeihez.

Charles Leclerc a Classic FM-nek mesélt arról, hogyan talált rá legújabb szerelmére, a zenére.

„Az életem középpontjában mindig a sebesség állt. Négyévesen kezdtem versenyezni.” A mindössze 25 éves Formula–1-es pilóta ma nemzetközileg ismert, és sportága legnagyobb kiválóságai között tartják számon. A 2023-as versenyszezonban csapatával szinte az egész világot bejárja – mindezt pedig milliók kísérik figyelemmel.

„A zene segített, hogy kicsit lelassuljak és kiszakadják a versenyzésből.”

A koronavírus-járvány idején, 22 éves korában Leclerc vásárolt egy zongorát, és elkezdett rajta játszani. „Azonnal beleszerettem a hangszerbe” – mesélte. – „Vettem néhány órát, hogy megtanuljak kottát olvasni, ami sikerült is. Nem sokkal később már a saját dalaimat akartam játszani – így indult a zeneszerzés.”

Leclerc a járvány után is folytatta zenei tevékenységét, így rövidesen kialakította saját szerzői stílusát. Alkotásai mögül gyakran azok a nagydíjak sejlenek föl mint inspirációs források, amelyeken maga is részt vett. Néhány darabjának címe egy-egy versenyhelyszín emlékét őrzi.

A pilóta 2022-ben elkezdte megosztani szerzeményeit a közösségimédia-felületein. „Miután közzétettem egy Instagram-storyt, amin az egyik darabomat játszom, nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam a rajongóktól. Ez arra ösztönzött, hogy felvegyem a dalt, hisz így mások is élvezhetik azt.”

„Manapság, amikor nem versenyzek, igyekszem kizárni a szezon eseményeit, hogy a zenével foglalkozhassak” – tette hozzá.

A képen Leclerc az idei Sau Paolói autóversenyen. Fotó: Douglas Magno / AFP