Miért népszerű filmes téma a 19. századi Magyarország? Vajon Széchenyi alakja játékfilmre való? Hogyan segíthetik a filmek az oktatást? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a Talpig magyar e heti adása, ahol – a magyar film napján, április 30-án – a történelmi filmeké a főszerep. Podcastajánló.

Reneszánszukat élik manapság a jelentős történelmi személyekről és eseményekről szóló magyar filmek. Mi áll a jelenség mögött? Beszélgetőpartner: Gelencsér Gábor filmesztéta, az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékének docense.

A „legnagyobb” magyar naplóját olvasva fogalmazódott meg benne először egy Széchenyi Istvánról szóló játékfilm gondolata. Vendég: Bereményi Géza, A Hídember című film rendezője és egyik forgatókönyvírója.

Klassz program: ez a Nemzeti Filmintézet ifjúsági és oktatási programja, amit azzal a céllal indított 2020-ban, hogy filmes örökségünket a fiatalok körében népszerűsítse. Beszélgetőpartner: Erdős Emese, az NFI oktatási referense.

Talpig magyar – ahogy a reformkor nyomot hagy. A Petőfi-emlékév hivatalos műsorában vasárnaponként betekintenek a reformkor kulisszái mögé: megelevenednek a korszak emblematikus figurái, megismerhetik a korabeli hétköznapokat, és ízelítőt kapnak a Kárpát-medence bicentenáriumi programjaiból. Műsorvezető: Rédl Ádám.