fbpx

Magyar filmeket díjaztak francia és észt fesztiválokon

A franciaországi Arras-ban Moldovai Katalin bemutatkozó mozifilmje, az Elfogy a levegő kapta a közönségdíjat, míg a Tallinn Black Nights fesztiválról a legjobb animációs rövidfilm díját hozta el Hegyi Olivér A szív kertje című alkotása.

Az Elfogy a levegő, Moldovai Katalin első mozifilmje a vasárnap zárult Arras-i Filmfesztiválon elnyerte a közönségdíjat, mely a franciaországi forgalmazásához nyújt támogatást. A megtörtént eseményekből kiinduló Elfogy a levegő című dráma a Filmintézet Inkubátor Programjának támogatásával készült és november 2. óta látható országszerte a Mozinet forgalmazásában. A film főszereplői Krasznahorkai Ágnes, Skovrán Tünde, Sándor Soma, Dimény Áron, Bölönyi Zsolt és Lőrinc Ágnes, forgatókönyvírója Palóczi Zita és Moldovai Katalin, executive producere Kovács Attila Béla, producere Muhi András és Moldovai Katalin volt. A filmet Táborosi András fényképezte, vágója Soltész Orsolya, zenéjét Cári Tibor szerezte. Kritikánk a filmről itt olvasható.

Észak-Európa élvonalbeli szemléjén, a november 3-án kezdődött Tallinn Black Nights Nemzetközi Filmfesztiválon hétvégén bejelentették a rövidfilmes díjakat. Hegyi Olivér A szív kertje című, a Nemzeti Filmintézet támogatásával készült munkája a legjobb rövidfilm díját hozta el a rangos fesztiválról.

Jelenet a Libertate ’89 – Nagyszeben című filmből. Fotó: Adi Bulboaca

Csütörtökön a hazai mozikba kerül Tudor Giurgiu rendező Libertate ’89 – Nagyszeben című román-magyar koprodukcióban készült filmje is. Hétvégén az Arras-i Filmfesztiválon a Kritikusok díját nyerte, a cottbusi versenyről pedig a FIPRESCI, azaz a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének díját hozta el. A rendezővel, Tudor Giurgiuval készített interjúnk itt olvasható.

Nyitókép: jelenet az Elfogy a levegő című filmből.

A rovat további cikkei