A rendezvény egy kiállítássorozat része, melynek első állomására 2021 őszén került sor Németországban, a Liszt Intézet Stuttgart – Magyar Kulturális Központ szervezésében.

A tárlat az egyes zsinagógaépületek bemutatásával ismerteti a magyarországi zsidóság szakrális építészetét.

A készítők közel egy évezred alkotásaiból válogattak, hogy a zsinagógaépítészeti műfaj sajátosságait, az építtető közösségeket és történetüket megismertessék a látogatókkal. A középkori soproni zsinagógák, majd a barokk mádi és a klasszicista óbudai zsinagóga után a romantikus építészet gyöngyszemei, a pesti zsinagógák is bemutatkoznak. A zsidóság emancipációjának fontos mérföldkövei voltak ezen épületek, a 19–20. század fordulóján épült kupolás zsinagógákkal együtt (Győr, Nagyvárad, Szeged, Szabadka, Újvidék). Külön tablókon mutatják be a kassai zsidóság szakrális épületeit is, melyek a kiállítás szlovákiai állomásaihoz készültek kiegészítésképpen, és a romantikus, valamint a 20. századi modern építészet gyöngyszemei.

Szegedi Zsinagóga. Fotó: MÉM MDK/Bélavári Krisztina

A tárlathoz képekkel gazdagon illusztrált, magyar–szlovák kétnyelvű kiadvány is készült. A kurátor dr. Oszkó Ágnes Ivett, a MÉM MDK művészettörténész munkatársa.

Nyitókép: Dohány utcai zsinagóga. Fotó: MÉM MDK/F. Tóth Gábor