1. Sétapálcába rejtett sörminta

Az 1810-ben született Dreher Antal Ausztriában, Münchenben, majd Angliában tanulta ki a mesterséget. A szigetországi mesterek féltett titkainak ellesésében – a legenda szerint – üreges sétapálcájába rejtett sörminták is segítették.

2. A Sörkirály

Dreher Antal a család Klein-Schwechatban működő gyárában kísérletezte ki az alsó erjesztéssel készülő, bécsinek nevezett lager biert. A szakmabeliek elismerésük jeléül kezdték Sörkirályként emlegetni. 1859-ben földbirtokot – és vele együtt pincét – vásárolt Kőbányán, hogy sörfőzdét építsen és helyi főzésű sörrel vegye be a magyar piacot.

Forrás: OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár Grafikai Plakátgyűjtemény

2. Piros körben fehér háromszög

A Dreher Sörgyárak és a Dreher márka logójában a piros körben fehér háromszög a sörhöz szükséges három legfőbb alapanyagot szimbolizálja: a vizet, a malátát és a komlót. A serfőző mester az alapanyagok bűvös hármasából a legtökéletesebb sört főzi, a kör az ő szaktudását szimbolizálja, miközben utal a keverő mozdulatra, a forma révén pedig a tökéletességre.

3. A legnagyobb adózó a monarchiában

Dréher Antal korai halála (1863) után a gyárat fia, ifjabb Antal, majd unokája, Jenő fejlesztette tovább. 1873-ban a cég fizette a legtöbb adót az Osztrák-Magyar Monarchiában.

4. Az első hazai palackos sör

A Dreher sörgyár volt Magyarországon az első, amelynek terméke palackban került forgalomba 1870-től. A vásárlók eleinte nem hitték el, hogy akár 8 napig is friss maradhat a palackba zárt nedű.

Forrás: OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár Grafikai Plakátgyűjtemény

5. Évi egymillió hektoliter

A cég 1907-től Dreher Antal Serfőzdéi Rt. néven működött. A gyár az első világháború előtt már 800 munkást alkalmazott, termelése elérte az évi egymillió hektolitert. A két világháború között a piac 70 százalékát uralta.

6. Első Magyar Serfőzde

Az első világháború után három nagy sörfőző vállalat kartellbe tömörült, majd 1933-ban egyesült Dreher-Haggenmacher Első Magyar Serfőzde Rt. néven.

7. Csoki, tápszer, margarin

A Dreher 1923-ban a német Maule céggel közösen csokoládégyárat hozott létre. Az 1929-33-as gazdasági világválság idején további termékekkel egészítették ki kínálatukat. Gyártottak Kőbányán pamutot, tápszert, margarint, szódát, sőt jeget is!

Forrás: OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtár Grafikai Plakátgyűjtemény

8. Dréher-rezidencia

A Jászberényi (ma Dreher Antal) úti Dreher Sörgyár az 1930-as években lett a konszern központja. A gyárral szomszédos áll az 1856-ban, klasszicista stílusban épült Havas-villa, amely a Dreher-gyár mindenkori vezérigazgatójának rezidenciája volt az államosításig.

9. Kőbányai

1949-ben a Dreher-Haggenmachert további 3 kőbányai sörgyárral összevonva hozták létre a Kőbányai Sör- és Malátagyárat. A gyár adta akkor a hazai sörtermelés 87 százalékát, s az 1980-as évek elejéig meg is tartotta ezt a nagyságrendet.

A fejtósor 2016-ban: 57 ezer üveget töltöttek 1 óra alatt

10. Asahi

A rendszerváltást követően a Dreher nevet visszanyert gyárat több tulajdonosváltás után a japán világmárka, az Asahi vásárolta fel.

Nyitókép: a sörgyár 1928-ban. Fotó forrása: Wikipédia

A cikk Kopcsay Ágnes, az Országos Széchényi Könyvtár Plakát- és Kisnyomtatványtára munkatárának írása alapján készült.

#magyar márka