A Raszputyint eddig olasz és orosz nyelven játszották. Most a közönség magyarul is láthatja az erdélyi társulat előadásában. Az új évad első szatmári bemutatóját Szárdár Tagirovszkij rendező jegyzi.

Forrás: Harag György Társulat

A darab története szerint a különleges látnoki képességekkel rendelkező Raszputyin − vízióira hallgatva − megpróbálja megakadályozni az első világháború kitörését. Felkeresi a korabeli Európa vezetőit, többek között II. Miklós cárt, II. Vilmos császárt, Ferenc József császárt, V. György angol királyt, de azok nem hallgatnak jóslataira.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója úgy véli, hogy a Trianon-évfordulóhoz közeledve számunkra különösen hangsúlyossá válik a Szőcs Géza által megálmodott Raszputyin-alak, aki elkerülni igyekszik azt a hatalmas világháborút, amely Európa, és ezen belül a magyar nemzet kataklizmáját is magában hordozta.

A rendező szerint Raszputyin alakján és utazásán keresztül a közönség felfedezheti letűnt korok és alakok hétköznapi, történelmi és univerzális igazságait, egyben visszagondolhat azokra, akiket sose ismert.

„Ez az előadás megemlékezés is lesz egyben a mindenkori ártatlanokra, illetve azokra, akik nem ragadtak volna fegyvert, ha lett volna választásuk” − mondta Szárdár Tagirovszkij.