DNS_6729_endre_maria

A szervezők tájékoztatása szerint nagyon megérintette a közönséget a film, amelyre az interneten és a helyszínen található szavazólapokon adhatták le a voksukat. A második helyen Sergio Castellitto olasz rendező Fortunata című alkotása végzett, míg a közönség véleménye szerint a filmfesztivál harmadik legjobb filmje Mundruczó Kornél menekülő szír fiúról szóló, Jupiter holdja című drámája volt.

A filmmustrán a magyar filmek válogatásában bemutatták a közönségnek Vranik Roland Az állampolgár című alkotását, Sopsits Árpád A martfűi rém című játékfilmjét, Kostyál Márk kelet-európai westernjét, a Kojotot, Török Ferenc legújabb rendezését, az 1945-öt, Muhi András Pires dokumentumfilmjét, a Magyar csapat ? ?… még 50 perc…? című alkotást, valamint a vajdasági színészekkel és vajdasági rendezővel készült az Álom hava című drámát.

Testrol_es_lelekrol_stils_0136630

A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a görög-lengyel koprodukcióban készült Park című alkotás érdemelte ki. A film az athéni olimpiai faluban játszódik tíz évvel a sportesemény után. A felnőtté válást bemutató műben egy kamaszokból álló csapat megrendezi a saját, furcsa és időnként kegyetlen olimpiai játékát. Szofia Ekszarkhu filmjét azért díjazták, mert reálisan mutatja be a fiatalok életét egy széteső világban. A legjobb rendezőnek járó Palicsi torny-díjat Helene Hegemann német rendező kapta az Axolotl Overkill című alkotásért. A film a Parkhoz hasonlóan egy felnövéstörténet, de ez egy család kapcsolatain keresztül mutatja be a főszereplő kamaszlány lélekfejlődését. A zsűri különdíját a figyelmes és jól építkező narratíváért Igor Bezinovic horvát rendező Rövid kirándulás című filmjének ítélték oda.

A mustrán tizenegy kategóriájában mintegy nyolcvan filmet mutattak be a rendezvény egy hete alatt. A versenyfilmek Szerbiából, Franciaországból, Oroszországból, Németországból, Lengyelországból, Olaszországból, Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeztek.

Forrás: MTI