A versenyprogramban Till Attila Tiszta szívvel című filmjével együtt olyan kiemelkedő alkotások szerepeltek, mint Nicolas Winding Refn Cannes-ban bemutatkozott Neon démon című filmje, Agnieszka Smoczynska The Lure című alkotása, mely több elismerést szerzett a legutóbbi Sundance filmfesztiválon, a román újhullámot képviselő, Cannes-ban többször díjazott rendező, Cristian Mungiu legújabb alkotása, az Érettségi, továbbá Gianfranco Rosi Berlinale fődíjas alkotása, a Tűz a tengeren.

DSC_8064

 

A Tiszta szívvel nemzetközi premierje korábban nagy siker volt a Karlovy Vary filmfesztiválon mind a külföldi filmkritikusok, mind a közönség körében. Palicson a filmet Till Attila, Dusan Vitanovics főszereplő és Stalter Judit, valamint Rajna Gábor és Sipos Gábor producerek személyes részvételével mutatták be.

DSC_7997_masolata
Fliegauf Bence, a Liliom ösvény rendezője

 

A Párhuzamok és Ütközések nevű versenyprogram észt, szerb és francia filmkritikusokból álló zsűrije az indoklásban kiemelte, hogy a Liliom ösvény gondosan felépített alkotás, amely különböző szinteken érvényesül, továbbá méltatta az intim családi történet bemutatását és a rendhagyó operatőri munkát is. A Liliom ösvény című alkotás főszerepeiben Stefanovics Angéla és a nyolcéves Sótonyi Bálint látható. A film világpremierje a Berlinale Fórum programjában volt februárban, majd áprilisban az olaszországi Lecce európai filmeknek szentelt filmfesztiválján elnyerte a fődíjat.

 

Forrás: MTI

Fotó: palicfilmfestival.com