fbpx

Magyar vezetésű hálózat segíti a balkáni világzene tehetségeit

A fiatal balkáni világzenei tehetségek becsatornázást segíti az európai vérkeringésbe az önfenntartó hálózatként felépülő MOST. A misszióhoz zenekarok, fesztiválok, menedzserek és kreatív városi projektek egyaránt kapcsolódnak.

A budapesti Hangvető által vezetett MOST hálózat a koronavírus-járvány miatt sújtott zenepiacon különösen fontos szerepet játszhat. Négy kategóriában hirdettek nyerteseket, akik anyagi támogatás mellett hosszú távú mentorprogramban is részt vesznek.

„Ha rövid idő alatt akarunk tartós változást elérni, akkor az iparág minden szereplőjének kell valamit nyújtani. A MOST-ot alkotó kilenc partnerszervezet Berlin, Brüsszel, London vagy bármilyen világszínpad felé nyújt hidat a balkáni tehetségek számára” – mondta Weyer Balázs programigazgató, aki a projektet vezető budapesti Hangvető szakmai irányítója is.

A projektet vezető Sőrés András szerint a kreatív folyamatoknak akkor is működniük kell, ha minden más a feje tetejére állt a zeneiparban.

A Kreatív Európa Program támogatásával megvalósult MOST négy kategóriában hirdetett nyerteseket: tíz zenészt és zenekart karolnak fel, huszonhat fiatal bookert és menedzsert képeznek tovább, párokba állítottak tíz-tíz nyugati és balkáni fesztivált. Mentorok segítik a zenészek és erőforrások cseréjét, és kiválasztottak tíz olyan városfejlesztési projektet is, amely a zene városi életben betöltött szerepét szeretné erősíteni.

Részt vesz a MOST-ban a kapolcsi Művészetek Völgye, amely az észak-macedón D Festival párja lesz, valamint a szolnoki Örökség fesztivál, amely a román Outernational Days-zel dolgozik együtt. Az erdélyi Méra World Music Festival a spanyolországi Fira Mediterránia párja lett. A zenészek közül néhányan az őszi budapesti Womex világzenei kiállításon is fellépnek október 21-25. között.

A nyitókép a 2019-es D Festival koncertjén készült. Fotó: Kire Galevski.

A rovat további cikkei