Veszprém 1998 óta ad helyszínt a TÁNC Fesztiválja Kortárs Összművészeti Találkozónak. A fesztivált Krámer György és Vándorfi László hozta létre, melyet először a Petőfi Színház, majd 2001-től a Pannon Várszínház vezetőiként rendeztek meg. A fesztivál kezdetektől fogva képviselte az összművészeti jelleget, magához szólítva a kortárs táncművészethez kapcsolódó film-, képző-, zeneművészet és az irodalom alkotásait. Ez az idei programban is megmutatkozik.

Olyan társulatokat és előadókat láthat a közönség, mint a Flying Bodies & Collective Dope, a SUB.LAB.PRO, a Gangaray Dance Company, a Szegedi Kortárs Balett, a Góbi Rita Társulat, Jenna Jelonen és Simkó Beatrix, Andrássy Máté és Újvári Milán. A fesztiválon bemutatkoznak az Imre Zoltán-program résztvevői. A nemzetközi szcénát kanadai Cie Marie Chouinard, a francia Massala képviseli, Nagy József pedig Mnémosyne címmel mozgásszínházzal és fotókiállítással érkezik.

Flying Bodies: You are the Flow. Fotó: Ballán Emőke

A zsűri tagjai idén: Pongor Ildikó, a zsűri elnöke, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművész; Fuchs Lívia tánctörténész, -kritikus, egyetemi docens; Kerekes Blanka fuvolaművész, a Zürichi Zeneművészeti Egyetem docense, a Zürichi Zenei Verseny elnöke; M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező, producer; Hegyeshalmi László festőművész, grafikus.

A fesztiválon másodszor látják vendégül a Lighthouse 360 alkotóit. Idén Mátrai Erik Párhuzamos metszetek című installációját tekinthetik meg a Hangvilla Kamaratermében. Szintén a társművészeteket képviseli Dresch Mihály, aki a Dresch Vonós Quartettel ad koncertet.

Góbi Rita Társulat és a Bábszíntér: Hacukaland. Forrás: Kabóca Bábszínház

Idén a Magyar Mozgókép Fesztiválhoz kapcsolódva két filmet vetítenek, Pasolini Médea című alkotását, melyet dr. Puskás István irodalomtörténész-műfordító Pasolini-előadása követ, valamint Carlos Saura Vérnász című filmjét a Cervantes Intézet jóvoltából.

Nyitókép: SUB.LAB.PRO/Ofner Gergely