Új lemezt készített a Mandoki Soulmates. A Németországban élő zenész-producer, Leslie Mandoki által vezetett, világsztárokból álló supergroup A Memory of Our Future című anyaga világszerte május 10-én jelenik meg.

Mandoki Leslie.jpg
Leslie Mandoki lemezbemutató sajtótájékoztatóján az Akvárium Klubban 2024. április 11-én. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

„A lemez különlegessége, hogy teljesen analóg technológiával készült, az első hangtól az utolsóig. A dalok nem voltak előre meghangszerelve, csak az alapstruktúrák, ebből fejlődött ki az album” – mondta Leslie Mandoki a lemezről tartott csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

Az 1992 óta létező, progresszív rock és fúziós jazz alapokra épülő zenét játszó Mandoki Soulmatesben ezen a lemezen is világírű zenészek sora játszott a dobos, ütőhangszeres, énekes Mandoki mellett. Köztük volt Ian Anderson (Jethro Tull), Mike Stern, Al Di Meola, Randy Brecker, Till Brönner, Bill Evans, John Helliwell, Jesse Siebenberg és Mark Hart (mindhárman a Supertrampből), Cory Henry, Richard Bona, Steve Bailey, Simon Phillips (Toto), Tony Carey (Rainbow) és Nick van Eede (Cutting Crew).

Mint Leslie Mandoki fogalmazott, az album borítóján látható fekete hattyú a görög mitológiára utal, és egy katasztrófa-forgatókönyv jelképe. Itt vagyunk a válságok zuhatagában háborúkkal, járványokkal, geopolitikai hatalmi játékokkal és emberi tragédiákkal. A fekete hattyú közöttünk landolt.

A lemez tizenkét dala összesen nyolcvan perc hosszú (LP-n dupla lesz), a számok zenéjét és szövegét (egy kivétellel) Mandoki írta.

„Mindannyian úgy érezzük, hogy ez a Soulmates eddigi legjobb lemeze. Nincsenek igazán rajta hangszeres szólók, inkább kollektív improvizáció jellemzi” – fogalmazott a zenekarvezető. A felvételek Mandoki főhadiszállásán, a München melletti Red Rock Studiosban zajlottak, az analóg szalag maszteringjét New Yorkban Greg Calbi készítette, aki korábban John Lennon, Lou Reed, David Bowie, Iggy Pop és a Blondie lemezein is dolgozott. A dalszövegek napjaink aktuális kérdéseit boncolgatják. Leslie Mandoki hangsúlyozta:

nem fél a jövőtől, de ma különösen fontosnak tartja, hogy a zenészek is kiálljanak a fontos ügyekért.

„A lemezen hallható zene nem más, mint a woodstocki életérzés 2024-ben, egy jobb világ érdekében. Generációtól függetlenül mindannyian iránytű nélkül egy nagy válság labirintusában vagyunk. Ragaszkodnunk kell a józan észhez, az emberi hangokhoz, az album egyik dalában ezért énekeljük, hogy We Stay Loud! – Hangosak maradunk” – fejtette ki Leslie Mandoki.

Az említett dal az album negyedik kislemezeként, egy hozzá készült klippel együtt április 18-án debütál. Eddig három dal jelent meg az album előfutáraként: a Blood in the Water, a The Big Quit, valamint a Devil's Encyclopedia.

Az 1975 óta Németországban és Kaliforniában élő Leslie Mandoki 1992-ben alapította formációját, a Mandoki Soulmatest. A zenekarnak Mandoki mellett a kezdetektől a mai napig tagja Ian Anderson és Al Di Meola. A soulmatesbeli zenésztársak eddig összesen több mint 35 Grammy-díjat nyertek, az eladott hanghordozóik száma pedig meghaladja a 350 milliót.

A Mandoki Soulmates A Memory of Our Future című lemeze világszerte a Sony Inside Out Music elnevezésű prog-rock alkiadója gondozásában jelenik meg május 10-én, a kivétel Magyarország, ahol a Magneoton a kiadó.