A társas, közösségi sörfogyasztás 7000 évvel ezelőtti nyomára bukkantak Izraelben, a Jordán folyó völgyében lévő Tel Caf nevű régészeti lelőhelyen – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál kedden.

Az izraeli régészek szerint ez a
társasági alkoholfogyasztás első ismert előfordulása az ókori Közel-Keleten.
Véleményüket arra alapozzák, hogy alkohol előállítására használt gabonaszemek
maradványait találták meg az ásatásokon.A Haifai Egyetem régészei búza- és
árpaszemekből származó keményítőmaradványokra bukkantak a Jordán-völgy középső
részén, Tel Cafban feltárt ősi kerámiaedényekben.

Mikroszkóp alatt megvizsgálták a
gabonamaradványokat, s a keményítő erjedési folyamatának jeleire leltek bennük,
ami arra utal, hogy alkoholkészítésre használták azokat.

A Tel Caf-dombon feltárt várost i. e. 5000 körül építették. Számos bizonyítékot találtak az ott egykor élők hajdani jólétére, nagy mennyiségben kerültek elő mezőgazdasági termékek, különösen gabonafélék.

„El tudjuk képzelni, hogy a település közössége nagyszabású rendezvényeket tartott, amelyeken nagy mennyiségben fogyasztottak ételt és sört: közösségi összejöveteleken, és nem csak ünnepségeken” – vélekedett Dani Rosenberg, az egyetem professzora.

Egy korábbi, 2014-es, szintén
Rosenberg részvételével zajlott kutatásban a Kármel-hegyen, egy 14 000 évvel
ezelőtt Natufi-korszakbeli temetkezési helyen is bizonyítékokat találtak a
sörgyártásra, de ott valószínűleg a temetési rituálé részeként használták a
sört.

Mindezeken a leleteken kívül kevés
bizonyítéka van a térségben a bronzkor előtti sörfogyasztásnak. Tel Caf az
egyetlen ismert lelőhely a bronzkor előtti rézkorból, amikor az apró
közösségekben élő mezőgazdasági társadalmak a nagyobb városokat építő
társadalmakká fejlődtek.

Vélhetően a Natufi-korszak óta
folyamatos volt a sörgyártás és a sörfogyasztás, de a szerves vegyületek idővel
lebomlanak, ezért erre nehéz bizonyítékot találni.

Az ókorban szertartási és vallási célokra használták a sört. A Tel Caf-dombon talált leletek a társasági italozás legkorábbi jelei a térségben, jóval az alkohol széles körű bronzkori (i. e. 3300 körül) elterjedése előttről.

Nyitókép: Shutterstock/Stone36