_d0a0312__copy__600x440.png
Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára

?Az én tisztem a köszönetnyilvánítás. Elsősorban annak a hét városnak szeretnék köszönetet mondani, melyek pályáztak, valamint a bizottságnak, hogy ellátogattak hozzánk és áttekintették a pályázatokat? ? nyitotta meg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat előválasztási ülését követő sajtótájékoztatót Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára február 15-én.


_d0a0351__copy__600x400.png
Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének vezetője beszédében kiemelte: ?mind az EKF, mind a Kulturális Örökség Európai Éve elnevezésű kezdeményezés egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy óvjuk, bemutassuk és ünnepeljük Európa kulturális sokszínűségét és felhívjuk a figyelmet a saját értékeinkre?. Majd hozzáfűzte: az EKF-projekt az elmúlt évek során óriási népszerűségre tett szert Európai Unió-szerte, és az egyik legnagyobb kulturális projektté nőtte ki magát, melynek keretében Pécs 2010-ben már elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. A 2023-as évben pedig másodszor kapunk lehetőséget arra, hogy egy magyar város legyen az Európai Unió fővárosa ? hangsúlyozta Zupkó Gábor. ?Az előválogatás célja az volt, hogy a hét jelentkezőből ? Debrecen, Eger, Gödöllő, Győr, Székesfehérvár, Szombathely és Veszprém ? kialakuljon egy hármas szűkített lista, melyet független szakértői testület hozott létre. Az előválogatáson sikeresen túljutó településeknek kora őszig kell kiegészíteniük pályázatukat. Bár még csak a folyamat közepén tartunk, ez fontos állomás? ? fűzte hozzá.


_d0a0381__copy__600x443.png
Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke

Aiva Rozenberga, a független szakértői testület elnöke bejelentette: a bírálók Debrecen, Győr és Veszprém a pályázatát választották ki. A hét várost hat kritérium mentén vizsgálták meg, az egyik legfontosabb kérdés az volt: mi az, amit az adott város mutatni tud Európának és mi az, amit Európától tanulni tud? Ennek alapján választották be az előválogatóba a három várost.

Káel Csaba, a testület elnökhelyettese elmondta: a bizottság tizenkét tagja közül csak kettő volt magyar, a pályázat így arra is jó lehetőséget nyújtott, hogy a hét magyarországi település nemzetközi grémiummal ismertesse meg kulturális értékeit. Káel Csaba hangsúlyozta: a pályázó városok a nevezéshez elkészített kulturális stratégiáikat abban az esetben is jól használhatják majd, ha végül nem nyerik el az EKF 2023 címet.

Veszprém polgármestere szerint nagy lehetőség és egyben kihívás is, hogy a város és a régió közös pályázata továbbjutott az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) 2023 második körébe. Porga Gyula, Veszprém polgármestere (FIDESZ-KDNP) közleményében az eredményt óriási lehetőségnek nevezte a város és a régió lakói számára. A polgármester szerint ezen versenyen minden pályázó nyer ? függetlenül attól, hogy az év végén mely városnak ítélik oda az EKF 2023 címet. Éppen ezért még azok a városok is győztesek, akik csak az első fordulóig jutottak, hiszen az előkészületi munkák során olyan városfejlesztési programokat dolgoznak ki, amelyek élettelibb társadalmi és kulturális életet biztosítanak polgáraiknak.

Debrecen polgármestere szerint hatalmas elismerés, hogy a város az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat második körébe jutott. Papp László (Fidesz-KDNP) közleményben köszönte meg minden debreceni polgár támogatását, hogy ?e nemes ügy? mellé álltak. ?Kérek mindenkit, hogy őrizze meg magában az együttműködés szándékát és a hitet a győzelemben, hogy valóban Debrecen legyen Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban? ? fogalmazott a polgármester.


rabapart_setany_res_600x467.png
Győr városaFotó: turizmus.gyor.hu

Győr már mindenképp nyertese a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa pályázatnak, mert egy nagyon erős mezőnyből tudott a második fordulóba jutni Veszprém és Debrecen mellett ? hangsúlyozta a győri polgármester a február 15-én kiadott közleményében. Borkai Zsolt (Fidesz-KDNP) szerint tavaly az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál sikeres megrendezésével bebizonyította a megyeszékhely, hogy nagyszerű vendéglátója Európának és képes arra, hogy egy nagyszabású programot bonyolítson le. A Modern városok program keretében olyan fejlesztések valósulhatnak meg Győrben, amelyek tovább emelik a kulturális infrastruktúra színvonalát és ezzel a sikeres rendezéshez is hozzájárulhatnak. Győr városáról és pályázatáról korábban mi is írtunk, a cikket ITT olvashatják.

A bizottság ajánlását a magyar kormányzat jóváhagyása véglegesíti, ezt követően a kiválasztott három település tovább dolgozik a pályázatán. A tanácsadó testület 2018 végén tér vissza és tesz ajánlást az EKF 2023 pályázat magyarországi nyertesére.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: Csákvári Zsigmond