A 2200 éves leletet Lengyelországban, egy kelta lelőhelyen tárták fel.

2200 éves dobókockára bukkantak a sziléziai Samborowice kelta lelőhelyén – számol be a Science in Poland cikke alapján a National Geographic. Ez az eddigi legősibb ilyen típusú tárgy, amelyet Lengyelországban találtak.

A kelták az időszámítás előtti 2–4. században jelen voltak Dél-Lengyelország egyes területein. Samborowicénél 11 éve zajlanak az ásatások, ahol már feltárták egy néhai település nyomait. Jacek Soida, a Sziléziai Múzeum kurátora szerint az idei feltárási szezon kuriózuma valószínűleg egy dobókocka, amely a Krisztus előtti 2. századból származik. A tárgy csontból vagy agancsból készült, hosszúkás formájú.


6544d2213244dffaea0b70d9.jpg
A 2200 éves kelta dobókocka lelet. Fotó: Rafał Wyrwich/Sziléziai Múzeum, Katowice

Az ilyen kockák esetében kisebb az esély, hogy valamelyik rövidebb oldalukra essenek, ezért a hosszabbik részekre általában magasabb értékeket vittek fel. Voltak azonban kivételek ez alól a szabály alól, és a samborowicei kocka esetében ezeket az oldalakat csak a két legmagasabb értékkel, öttel és hattal jelölték. A tárgyat vélhetően egy ma már ismeretlen játékhoz használták – nyilatkozta a szakértő.

Hasonló kockák elsősorban Alsó-Ausztria, Csehország és Morvaország lelőhelyeiről ismertek, ugyanakkor nem ez az első játéklelet a településen. Néhány évvel ezelőtt találtak kerámia jelölőket, amelyek szintén egy játék részei lehettek – mondta Jacek Soida. Samborowicénél idén még egy különleges lelet került elő: egy vasból készült, díszes csat, amellyel ruhadarabokat zárhattak össze. Mivel a tárgy a múltban tűzbe került, kialakult rajta egy olyan réteg, amely megóvta a korróziótól.

Az idei terepmunka során a régészek további két épületmaradványt is felfedeztek, amelyeket eredetileg a földbe ástak. Ezekben az épületekben a kelták különféle kézműves munkákat végeztek, mint például szövés, vas- és színesfémkohászat, kürtkészítés és fazekasság.

Rendszeresek az ásatások a lelőhelyen, nemcsak a tudomány emberei, hanem számos önkéntes is segít a munkában még az Egyesült Államokból és Hollandiából is.

Nyitókép: ásatások a sziléziai Samborowicében. Fotó: Jacek Soida/Sziléziai Múzeum, Katowice