d_sos20170411001_600x399.png
Fotó: MTI/Soós Lajos

Az idei maratont a Kossuth Rádió programigazgatója, Mucsányi Marianna és Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke nyitotta meg, aki beszédében hangsúlyozta: az idei év az Arany János-emlékévből kifolyólag a költészeté, nemcsak az írók és a költők, hanem a diákok, a tanárok és bárki számára.

A 2010 óta megrendezett Versmaratonon mindig az előző évben megjelent Az év versei című antológiából olvasnak fel a költők. A modulok óránként váltják egymást, és általában öt-hat költő olvassa fel verseit, akikkel előtte pályájukról, annak indulásáról, alakulásáról és aktuális terveikről beszélget a műsorvezető. A maraton első modulja 10 órakkor indult, és hat költő ? G. István László, Iancu Laura, Kürti László, Rózássy Barbara, Szetmártoni János, Vári Fábián László ? olvasta fel alkotását, akikkel ezt megelőzően Zsille Gábor József Attila-díjas költő, a Magyar Napló szerkesztője beszélgetett. Zsille Gábor kiemelte: ez az antológia összefogja az egész évet, a versekből pedig kitűnik, hogy költőink kezdenek visszatalálni a kötött formákhoz az avantgárd költészet után.

Szentmártoni Jánost ? aki egyben a Versmaraton egyik szervezője is ? arról kérdeztük: miben változott a kezdeti Versmaratonhoz képest az idei, hetedik rendezvény? Elmondta: kezdettől fogva az volt a céljuk, hogy a közönség ne csak a költők verseit, de őket magukat is jobban megismerje, ezzel is közelebb kívánják hozni az emberekhez a kortárs költészetet.


d_mar20170411002_600x399.png
Mucsányi MariannaFotó: MTI/Marjai János

?Ami az elmúlt évek újdonsága, hogy igyekszünk előkészíteni a Versmaratont különböző beharangozó programokkal. Így már másodszor rendeztük meg a Hanghordozók című eseményt. Ezen a rendezvényen a kortárs zenészek, előadók, énekesek mindig az előző év antológiájának versanyagából zenésítenek meg kortárs költeményeket. Ez nagyon fontos kiegészítő program, hiszen a zene és a költészet mindig közös bölcsőben ringott. És elképzelhető, hogy a jövőben újra gyökeret ereszt ez a két művészeti ág, hiszen a zene azonnal hat és talán nagyobb teret is nyer a kortárs költészetnek, mint mondjuk egy könyv formájában olvasható verseskötet? ? hangsúlyozta az Írószövetség elnöke. Ezután kiemelte a további kiegészítő programokat is, melyek a még szélesebb közönség ingerküszöbét célozták meg többek között egy ?maratoni? futással. Az antológiában szereplő költők április 8-án ? maratont szimbolizálva ? 42 kilométert, azaz 42 kört futottak le. ?Ezzel is azt kívántuk megmutatni: a költők nem csudabogarak, és nemcsak a könyvtárakban vagy a tankönyvekben találhatók meg, hanem köztünk élnek és ugyanolyan emberek, mint bárki más.?

Emellett minden évben, a nyári könyvhéten megszerveznek egy hajóutat, amelyen szintén az adott év antológiájában szereplő költők vesznek részt, és itt is találkozhatnak és beszélgethetnek olvasóikkal.


d_mar20170411014_600x399.png
Fotó: MTI/Marjai János

?Azt gondolom, hogy kezdettől fogva egy kicsit felrázta a költői hitvallást ez az antológia és a köré szerveződött programok. Jó hangulatban, jó szívvel lépnek fel és adják át ezeket a verseket a költők, és bízom benne, hogy a fiatalokat is bevonzzuk. Nagyon fontos volt kezdettől fogva, hogy olyan fiatalokat is reflektorfénybe állítsunk ezekkel a programokkal és az antológiával, akik most indulnak a pályán, és nagyon nagy szükségük van a bíztatásra, a figyelemre. Ugyanakkor fontos a határon vagy a tengeren túli költőtársakat is bevonni a programba? ? mutatta be Szentmártoni János a rendezvény sokszínűségét. A Versmaratonnak tehát kettős célja van: egyrészt a fiatalokhoz kívánja közelebb hozni a kortárs költészetet, másrészt az alkotókat is felrázza és összefogja ez a már hagyománynak számító esemény.

A Versmaratonon idén 12 órán keresztül 65 költő olvassa fel verseit élőben, és számos alkotó csatlakozik telefonon. A rendezvény 22:00-ig tart, és bárki meghallgathatja a Magyar Rádió Márványtermében.

Fischer Viktória/MTI