Richard Strauss főműve, Az árnyék nélküli asszony szoprán énekesei, illetve szerepekkel ismerkedő művészek számára hirdet mesterkurzust a világhírű, Magyar Szent István-renddel és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas operaénekes és a Magyar Állami Operaház. A 2022. március 7. és 11. között az Erkel Színházba tervezett képzés jelentkezési határideje 2022. január 31.

A Magyar Állami Operaház jövő márciusi újranyitásával a dalszínháznak ismét lehetősége nyílik teljes színpadi változatban játszani Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operáját. Ez alkalomból, mintegy az előadások felvezetéseként Marton Éva, aki hosszú és gazdag nemzetközi pályafutása során a darab két fajsúlyos drámai szoprán szerepét, a Császárnét és a Kelmefestő, Barak feleségét 1974 és 2003 között húzások nélkül formálta meg Frankfurt, Hamburg, Genf, Buenos Aires (Teatro Colón), New York (MET), Chicago, Milánó (Scala), Bécs, valamint Salzburg (húsvéti és ünnepi játékok), Berlin, Barcelona, Athén (Athéni Fesztivál) és Frankfurt rangos színpadain, az Erkel Színházban tart ötnapos továbbképzést.

A mesterkurzus célja, hogy saját szólamaik elsajátításán túl az énekesek átfogó képet kapjanak a darabról, Richard Strauss zenei világáról, Hugo von Hofmannstahl szimbolikus meseszövéséről.

A kurzusnak fontos részét képezi a szerepek alapos elemzése is, ami megkönnyítheti a rendezői és karmesteri elképzelések későbbi elsajátítását. Ehhez a művésznő segítségül hívja a darab 1992-es, Salzburgi Ünnepi Játékok alkalmával készített felvételét is, amiben Marton Éva a Kelmefestőnét alakította Solti György vezényletével, Götz Friedrich rendezésében, Cheryl Studer, Marjana Lipovšek, Thomas Moser, Robert Hale, Rost Andrea és Bryn Terfel partnereként.

A mesterkurzus során az aktív résztvevőkkel Marton Éva személyesen, egyenként is foglalkozik majd,

illetve annak végén egyes részletek zongorás előadására is alkalom nyílik. A tervek szerint a kurzuson ugyancsak előadást tart Almási-Tóth András, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, a következő évad Az ányék nélküli asszony-előadásának karmestere is.

A szervezők a mesterkurzusra olyan énekesek jelentkezését várják, akik vagy éneklik, feldolgozzák Richard Strauss Az árnyék nélküli asszony című operájának bármely szerepét, vagy úgy érzik, előbb-utóbb képesnek lesznek ezek megformálására. A jelentkezés nincs korhatárhoz vagy kotta nélküli szereptudáshoz kötve, de csak felsőfokú énekesi végzettség birtokában, illetve MA-hallgatók számára látogatható, és feltétele a szerepek német nyelvű ismerete.

A mesterkurzus a passzív részvételre is lehetőséget biztosít. Újonnan jelentkező, aktív énekesektől a szervezők rövid életrajz mellékelését kérik, a Magyar Állami Operaház művészei esetében erre nincs szükség. A résztvevőket az Opera 2022. február 18-ig e-mailben értesíti.

Jelentkezni lehet a martonkurzus@opera.hu e-mail-címen.

Nyitókép: Marton Éva. Fotó: Magyar Állami Operaház/Emmer László