A szántódpusztai idegenforgalmi és kulturális központ a felújítás idejére bezárt. A 18-19. századi, eredeti állapotban megőrzött, mintegy 30 épületből álló majorsági műemlékegyüttes 1986-ban építészeti nívódíjat, 1994-ben Europa Nostra díjat nyert és jó ideje felújításra szorul.

A felújítással vissza akarják idézni azt az időszakot, amikor a terület 1055-ben I. András király jóváhagyásával a tihanyi bencés rendhez került. A tervezett felújítások és fejlesztések első ütemére száz százalékos támogatást nyertek uniós pályázaton. A fejlesztések fő célja a páratlan kulturális örökség hosszú távú megvédése és újabb attrakciók létrehozása, fél-egynapos programlehetőséget nyújtva a dél-balatoni térségben.

Az európai uniós támogatás segítségével múzeumi kiállítótér és élménypark létesül modern digitális technológiák alkalmazásával. Lehetőség nyílik egyes bemutatott tevékenységek kipróbálására és az így előállított termékeket megvásárlására.

A majorság közösségi térként, piactérként és rendezvényhelyszínként is működik, teret adva többek között a helyi termelők és kézművesek számára termékeik értékesítésére, kóstoltatásra. A fejlesztések lehetővé teszik kisebb fesztiválok, tematikus rendezvények, egyebek közt lovas programok lebonyolítását is.

A Széchenyi 2020 programon belül megvalósuló projekt a tervek szerint 2021. december végén zárul.