fbpx

Másolatban újra látható eredeti helyén Raffaello egyik fő műve, a Mária eljegyzése

Az eredetivel megegyező minőségű másolatban, bő két évszázad után újra látható eredeti helyén, egy umbriai falu templomában Raffaello Sanzio egyik leghíresebb festménye, a Mária eljegyzése (Lo Sposalizio della Vergine) oltárkép, amely jelenleg a milánói Brera-képtárban található.

A nagy reneszánsz művész, Raffaello 1504-ben, 21 évesen festette a Cittá di Castelló-i Szent Ferenc-templomba, az Albizzini-család kápolnájába a Mária és József eljegyzését ábrázoló oltárképet, amely 1789-ben Napóleon katonáinak zsákmánya lett, majd a híres milánói képtárba került.

Az alkotó halálának 500. évfordulója alkalmából háromdimenziós technológiával elkészítették a kép rendkívül nagy felbontású másolatát, a készítők megfogalmazása szerint a klónját, amely a festmény legapróbb részletein, köztük az ecsetvonásokon, repedéseken, tökéletlenségeken túl visszaadja a kép anyagszerűségét is az úgynevezett gigapixel + 3d-technikának köszönhetően.

A „klónozást” végző Haltadefinizione és Franco Cosimo Panini Editore olasz cégek szerint a több millió pixelből álló, 1,13 terabájt méretű másolatvizuálisan azonos az eredetivel. A legendás festmény „visszatérését” szerdán este fény- és hangjátékkal, Raffaello képének a Szent Ferenc-templom homlokzatára való kivetítésével ünnepelték az umbriai településen.

A nyitóképen részlet Raffaello Mária eljegyzése című képéből. Forrás: it.wikipedia.org

A rovat további cikkei