fbpx

Ferencz István egyházi építészetét mutatja be az MMA új kötete

A Ferencz István építész által a rendszerváltás idején tervezett miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttest ismertető kötetet mutat be a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hétfőn.

A kortárs magyar építészet megkerülhetetlen, ikonikus épületeinek bemutatását tűzte ki célul az MMA Kiadó új könyvsorozata, a Dénes Eszter és Turi Attila által szerkesztett Mestermunkák. A Dénes Eszter által szerkesztett első kötet fotókkal és eredeti tervrajzokkal ismerteti a Magyar Művészeti Akadémia tagjának, a nemzet művésze, Ferencz István építész által tervezett miskolci épületegyüttest.

A miskolci avasi egyházi és oktatási épületegyüttes a hazai elismerések mellett hamar a nemzetközi szakmai figyelem középpontjába került, a megvalósulását követő negyedik évben pedig a világ legjelentősebb kortárs épületei között emlegették. A mintegy tíz éven át (1990–2000) épülő alkotás a kilencvenes évek legnagyobb volumenű egyházi és oktatási beruházása volt. A negyvenezer embernek otthont adó avasi lakótelep közepén a brutális környezetet ellensúlyozni képes, néhány emelet magas masszív épülettömeg áll, amely nem elfordul, hanem kapukat nyit a lakótelep felé.

A nyerstégla épületek, templom, gimnázium, parókia, rendház az organikusan fejlődött városokra jellemző terek és udvarrendszerek láncolatát keretezik, amelynek gyújtópontjában a békét és erőt sugárzó templomtorony áll. A magyar román kori előképeket követő, egyhajós templom síkfödémmel fedett csarnokteréhez félköríves záródású szentély kapcsolódik. A nyerstégla falazatok az időtlenséget képviselve állnak a lakótelep szürke vasbeton környezetében.

A gazdag illusztrációs anyagú kötet az épületek és az építési folyamat mellett kitér az avasi épületegyüttes jelenlegi működésére és használatára, a zárófejezetben elhelyezi az alkotást az életműben.

Ferencz István (1944) a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas (2006) építész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, évtizedeken át a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem oktatója, egyetemi tanára.
Az Északtervben (1973–1990) készített önálló munkák közül kiemelkedik a miskolci Flórián malom átalakítása (1981), mely egyben Ferencz István első tervezőirodai feladata is volt, életpályájának további jelentős állomása a Miskolci Nehézipari Egyetem aulája (1985) és a meglévő főépület, valamint a jogi kar új épülete (1984).  
Munkásságát 1985-ben Ybl-díjjal ismerték el. Pályájának egyik csúcspontja az avasi katolikus oktatási épületegyüttes. A későbbiekben valósult meg a Képzőművészeti Egyetem tihanyi alkotóháza (1998). Nagyszabású, önálló belsőépítészeti munkája többek között a Diósgyőri vár rekonstrukciójának (2015) enteriőrje.

A rovat további cikkei