Matisse születésének 150. évfordulóját ünnepli a francia főváros és a párizsi Pompidou Központ. A szerdán megnyílt Matisse, comme un roman (Matisse, mint egy regény) című kiállítás a klasszikus modern festészet egyik legjelentősebb alkotójának életművét mutatja be.

A jubileum remek alkalom arra, hogy fókuszba helyezzük a francia művész egyedülálló komplexitását.

A kiállítás címe Louis Aragon (1897-1982) francia író 1971-ben megjelent, Matisse-ról szóló kétkötetes, Henri Matisse, regény című művére utal. Ebben több mint 800 oldalon elemezi a francia festő életét és életművét.

Matisse 1869. december 31-én született az észak-franciaországi Cateau-Cambrésis-ben és 84 éves korában, 1954-ben hunyt el Nizzában. Az utókorra hagyott alkotásai a klasszikus modern alkotók legjelentősebbjei közé emelték. A színek iránti rajongása a fauvizmus egyik legfőbb képviselőjévé, színmezőfestészete és a vonalak redukálása iránti törekvése az absztrakt festészet úttörőjévé tették. A színek iránti szeretete és egyszerű képi motívumai miatt gyakran kapott kritikákat élete során.

Aragon számára Matisse az örök remény festője volt. Optimizmusa ajándék volt beteg világunk számára – írta. Bár Matisse számos sorscsapást megélt – vastagbélrákban szenvedett, volt feleségét és lányát a Gestapo deportálta –, azokat sohasem jelenítette meg festményeiben.

„Mindig inkább megtartottam magamnak őket, másoknak csak az univerzum szépségét és a festészetben megtalált örömöt akartam megmutatni” – magyarázta a művész.

A Pompidou Központ február 22-ig tartó retrospektív tárlatán olyan alkotók munkái is láthatóak, akiket Matisse művei inspiráltak.

A nyitóképen Matisse Rózsaszínű akt (1935) című festménye.