Április 7-ig látható a Budapest. Az első aranykor című, a Fortepan digitális fotóarchívummal együttműködésben rendezett kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. Az utolsó két hétben izgalmas tárlatvezetésekkel és előadással is várja a múzeum az érdeklődőket.

65535c8f105ad0f625615998.jpg
Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

A Budapest 150. születésnapja alkalmából nyílt tárlaton több mint száz fotót láthat a közönség a fővárosról, abból az időszakból, amikor Budapest a 19. és 20. század fordulóján, a világ egyik legdinamikusabban fejlődő nagyvárosaként, igazi virágkorát élte. A Fortepan csapata a drezdai Deutsche Fotothek gyűjteményében a német Brück & Sohn képeslapkészítő cég budapesti városfotóinak Magyarországon eddig ismeretlen negatívjaira bukkant. A kiállítás ebből a fényképanyagból mutat be egy izgalmas válogatást: először láthatja a közönség az 1903 és 1912 között készült budapesti városfényképeket, amelyek a rohamos léptekkel fejlődő századfordulós Budapest legvonzóbb helyszíneit ábrázolják számtalan pompás, akkor még fiatal épülettel, melyek ma is ikonikus büszkeségei városunknak.

A képeslapfotókat Schoch Frigyes, a jómódú budapesti építési vállalkozó és lelkes hobbifotós felvételei egészítik ki, aki egyedi térhatású fényképeken örökítette meg a fiatal metropoliszt. Schoch Frigyes sztereoképein privát nézőpontból bontakozik ki a világvárossá érő Budapest.

Az utolsó két hétben tárlatvezetésekkel és előadással is várja a közönséget a Nemzeti Galéria.

Március 27-én, szerdán 16 órakor Merker Dávid szociológus, március 28-án, csütörtökön 16 órakor pedig Koniorczyk Borbála urbanista, a hosszúlépés.járunk? alapítói várják az érdeklődőket izgalmas sétára a kiállításban. Április 3-án, szerdán 18 órakor Winkler Nóra művészeti menedzser és Virágvölgyi István kurátor invitálja szubjektív budapesti sétára a közönséget, április 4-én, csütörtökön 16 órakor pedig Tittel Kinga, a Mesélő Budapest című könyv szerzője tart rendhagyó vezetést a kiállításban.

A kiállítás záróhétvégéjén, április 6-án, szombaton 15 órakor Andrássy úti anzix. A magyar képes levelezőlap története címmel Bedő József, a Bedő Papírrégiség Bolt és Aukciósház vezetője tart előadást, április 7-én, vasárnap 15 órakor pedig Virágvölgyi István és Török András kurátorok várják a közönséget egy utolsó tárlatvezetésre.