fbpx

Megalakult az MMA regionális munkacsoportja Miskolcon

Február 15-én megalakult a Magyar Művészeti Akadémia észak-magyarországi, valamint felvidéki, kárpátaljai és erdélyi területekkel is kapcsolatot tartó miskolci munkacsoportja, melynek vezetőjévé Bodonyi Csaba építészt, az MMA rendes tagját választották titkos szavazás útján.

A regionális elnök vezette munkacsoport feladata, hogy figyelemmel kísérje, segítse környezetében az egyéni és közösségi művészeti- és művészetelméleti tevékenységet, a helyi alkotómunkát és a kulturális értékteremtést, ezzel is szolgálva a regionális művészeti munka fejlesztését, színvonalának emelését.

A miskolci esemény azért is jelentős, mert ez az első olyan regionális munkacsoport, amely az MMA és a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tavaly kötött stratégiai megállapodása alapján végzi majd munkáját.

A megállapodás hosszabb távon is elősegíti kiemelkedő hazai és egyetemes magyar tudományos és művészeti eredmények megszületését, széles körű megismertetését, a kulturális élet minél színesebbé tételét. Az együttműködés keretében az MTA az MMA részére rendelkezésre bocsátja helyi irodáit – emiatt is kapott helyet a regionális munkacsoport alakuló ülése az MTA Miskolci Területi Bizottság székházában.

A Miskolc központú régióból huszonöt akadémikus és tizenhárom nem akadémikus köztestületi tag fejezte ki részvételi szándékát a munkacsoportban.

A regionális munkacsoportoknak akadémikus és nem akadémikus köztestületi tagjai lehetnek, akik önkéntes alapon, térítésmentesen végzik munkájukat. Előírás, hogy egy-egy régió munkacsoportjában a Magyar Művészeti Akadémia mind a kilenc tagozata képviseltesse magát. A most alakuló szervezet a tervek szerint helyi intézményekkel, szakmai szervezetekkel, illetve határon túli és külföldi művészekkel, szakemberekkel is kapcsolatot épít ki.

Az esemény kapcsán tartott sajtótájékoztatón Kiss János, az MMA alelnöke – utalva a tavaly decemberben Győrben indult munkacsoportra – elmondta, hogy a regionális építkezés során Miskolc a második helyszín. „Az MMA büszke arra, hogy egy gazdag kultúrájú városban lesz jelen és az észak-magyarországi régióban akadémikusok, köztestületi tagok, ösztöndíjasok és számos partnerszervezet együttes munkája indulhat el” – mondta az alelnök.

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere köszöntőjében kiemelte: a helyi alkotó közösségek most egy fontos testülettel bővültek. Bár egyidőben a „szürke iparváros” bélyegét sütötték Miskolcra, a megyeszékhely ma már sokkal inkább az alkotók, a fesztiválok, a tehetségek központja. A város minden lehetséges eszközzel támogatni fogja a munkacsoport működését.

Dr. Kaptay György, az MTA Miskolci Területi Bizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy a munkacsoport a Magyar Tudományos Akadémia miskolci területi székházában talált otthonra. „Jó kombináció a közös építkezés a művészet és a tudomány részvételével” – fogalmazott.

Dr. Richly Gábor, az MMA főtitkára hangsúlyozta, hogy a Magyar Művészeti Akadémia nem az akadémikusok „zárt klubja”: törvényi kötelessége, hogy a teljes kortárs magyar művészeti életért tegyen. A művészeti oktatást, a város igényeit, a régió tudományos életét szeretné gazdagítani, ehhez a hasonló értékekért dolgozókat hívja segítségül. „Az MTA területi székháza már önmagában igazodási pont, és bízom abban, hogy ha a művészet és a tudomány együtt tevékenykedik, abból komoly új eredmények születnek” – tette hozzá.

Juhász Judit, az MMA szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a munkacsoport elnökének választott Bodonyi Csaba vezetőként a régió egészének kulturális életében vállalt jelentős feladatot.

Fotó: Nyitő Simon

A rovat további cikkei