Egy egykori nápolyi kórházat és szegényházat alakítanak át, a Nápolyi Nemzeti Régészeti Múzeum új épülete lesz majd.

A nápolyi Albergo dei Poveri épülete
A nápolyi Albergo dei Poveri épülete

Az Albergo dei Poverit III. Károly Bourbon király építtette, a munkálatok 1751-ben kezdődtek, majd a tervezetthez képest 70 évvel korábban már el is készült a hatalmas komplexum, amely az 1980-as években egy földrengés során megsérült, mára pedig jórészt teljesen elhagyatottá vált. Viszont több mint százezer négyzetméter alapterületével továbbra is Európa egyik legnagyobb történelmi épületének számít.

A helyszín nagyjából felét a nápolyi Federico II Egyetem oktatótereivé és diákotthonaivá, a városi Nemzeti Könyvtár új helyszínévé, valamint a már említett múzeum kiállítóterévé alakítják át. Az olasz kormány eddig összesen 147 millió eurót biztosított a projekthez. A felújítási munkálatok áprilisban kezdődtek, és 2026 közepére fejeződnek be – mondta el a The Art Newspapernek Paolo Desideri, a projektet tervező ABDR építésziroda vezetője. „Egy ilyen léptékű projekt lebonyolítása sok problémát vet fel” – nyilatkozta, hozzátéve, hogy az új terv modern elemeket is tartalmazna. „Minden kreativitásunkat igénybe kellett vennünk, hogy megoldjuk ezeket a problémákat.”

Az új kiállítótér Pompeji ősi városának életét mutatná be, a vulkánkitörést, valamint a 18. századtól kezdődő régészeti ásatásokat. A kiállításokon a múzeum gyűjteményének raktárban pihenő műtárgyai – lapilluszdarabok, ősi szobrok, lakberendezési tárgyak, kulcsok, ezüst- és aranytáskák – újból láthatóvá válhatnának, valamint a helyszínen készített videófelvételeket is meg lehetne tekinteni.