fbpx

Megelevenedik a történelem

Az augusztus 24-én és 25-én este rendezett felvonuláson gólyalábasok, zenészek, zászlóforgatók, tűznyelő és tűzfúvó mutatványosok vonulnak fel a belváros utcáin. A történelmi korokat közel ezer, korhű viseletbe öltözött jelmezes idézi meg a római kortól kezdve a 20. századig. A 19. történelmi karnevál programjai a mottóul választott gondolat ? ?Savaria Történelmi Karnevál, ahol a 2000 éves város múltja találkozik a jelen összművészetével? ? jegyében zajlanak. A város történetéről a múzeumok kiállításai mesélnek. Az Iseumban augusztus 23-án nyílik meg a Mágia, csillagászat a római korban című időszaki kiállítás. Az Iseum előtti piazettán alakítják ki a Múzsák kertjét római tabernával és gyermekfoglalkoztatókkal. A Történelmi Témaparkban hagyományőrző csoportok bemutatói elevenítik fel a múltat, emellett látványos kísérleteket végeznek az ELTE fizikai tanszékének közreműködésével.

Savaria1

 

Thalia kertjében színpadi műveket játszanak, a megyeháza udvarán Alain René Le Sage Szerelmi üzletek (Turcaret) című komédiáját láthatja a közönség. A Civil korzón naponta mintegy 30 szervezet művészeti csoportja lép fel, a Művészetek utcájában 32 standon több mint 50 művész munkájába nyerhetnek betekintést a látogatók. Színvonalas zenei programokkal is készülnek a karneválra: a fesztivál vendége lesz Bródy János, Malek Andrea és az az LGT emlékzenekar. A Fórum színpadán lép fel Dés László és Tóth Vera, a Borok utcájában Deák Bill Gyula ad koncertet. A Glenn Miller-emlékkoncerten a Dixie Kings of Hungary (Ex Benkó Dixieland Band) és az Adri Sisters (Koós Réka, Fehér Adrienn, Tunyogi Bernadett) szólaltat meg világslágereket.

 

Savaria2

A Sörtéren a Fuzz Boksz, a Red Rouge, a Gargantua, a Kedves Kovács és az Eticatt zenél, és ugyancsak a fiatalabb korosztálynak szólnak majd a Margaret Island, a Punnany Massif, a Bohemian Betyars, a Kerekes Band, a Firkin és a KAL zenekar dalai. A gyermekeket a Kalandvárban várják interaktív programokkal, vásári bábjátékkal, családi örömkoncerttel és zenés mesejátékkal. A hét esztendőnél fiatalabb fesztiválozók ?mini karneválon? is részt vehetnek: a menet élén ifjú fogathajtók haladnak majd pónifogataikkal. A fesztiválon 92 vendéglátóhely várja gasztronómiai különlegességekkel, vásári ínyencségekkel a látogatókat. A statisztikák szerint a karneváli hétvégén a vendégéjszakák száma megközelíti a 25 ezret: a látogatók 80 százaléka visszatérő vendég, akik elsősorban a Savaria Történelmi Karnevál miatt utaznak Szombathelyre.

 

A részletes program ITT található.

 

Forrás: MTI

Fotó: Savaria Történelmi Karnevál (Official) Facebook-oldala

A rovat további cikkei