Márciusban érkezik a mozikba a történelem legnagyobb huszárcsínyét felelevenítő,1757-ben játszódó látványos kalandfilm, a Hadik.

A történet a klasszikus magyar kalandfilmek hagyományait felélesztve, de a legmodernebb technikai megoldásokkal, páratlan szereplőgárdával és a kort hitelesen megjelenítő díszletekkel, jelmezekkel készült.

„Kivételes lehetőséget kaptunk, amikor belevághattunk a Hadik elkészítésébe. Olyan kalandfilmet álmodhattunk mozivászonra, amely a magyar filmtörténet klasszikusai, A kőszívű ember fiai és az Egri csillagok óta hiányzik a hazai mozgóképes palettáról. 

Azt a becsületes hőst, illetve a huszárezredével végrehajtott bátor cselekedetet idézzük fel, amire ma is méltán büszkék lehetünk,

és akiknek a valós története megannyi, a hollywoodi filmekkel vetekedő váratlan fordulatot, torokszorító izgalmat kínál” – emelte ki Szikora János. A rendező hozzátette, hogy a Hadik forgatása több mint hat hónapig tartott, és idén februárban ért véget. Az 500 fős stáb a felvételek többségét Keszthelyen, Gyenesdiáson, Mohácson, Pécelen, illetve az NFI fóti Huszárik-stúdiójában, a Gödöllő melletti Babatpusztán és Komáromban rögzítette. Utóbbi helyszínen a berlini csata jeleneteit vették fel, amikor is Hadik András a huszárcsapatával elfoglalta a várost, és ahonnan tetemes hadisarc, valamint a legendás 24 darab balkezes kesztyű birtokában nem sokkal később hirtelen távozott is.

A címszereplőt Trill Zsolt alakítja, Mária Terézia szerepében Horváth Lili látható.

Mellettük játszik a filmben Szalma Tamás (Babochay), Molnár Áron (Gvadányi), Szabó Győző (Ried), Derzsi János (Mihály, Hadik tisztiszolgája), Reviczky Gábor (Thun mester), Gáspár Sándor (Káplán), Forgács Péter (Ujváry ezredes), Kovács Lajos (Kecskeméthy ezredes), Mucsi Zoltán (Horniák), Lábodi Ádám (Serbelloni) és Tordy Géza (Károlyi) is.

A Hadik a Nemzeti Filmintézet támogatásával a B&L Line gyártásában készült, producere Nagy Endre (56 csepp vér, A rózsa éneke). A film rendezője Szikora János színházi és filmrendező (Kaméliás hölgy, Ítélet és kegyelem), technikai rendezője Dyga Zsombor (Aranyélet, Köntörfalak). A film akciójelenetei megtervezésében a hollywoodi kaszkadőrszakértő, Steve Dent (Robin Hood, Az ember gyermeke, Amerika kapitány) és Gulyás Kiss Zoltán közreműködött., a film operatőre Győri Márk (Víkend,Varga Katalin balladája, Hétköznapi kudarcok) volt. A Hadik 2023. március 9-től lesz látható országszerte a mozikban.

Nyitókép: Trill Zsolt a Hadik címszerepében. Fotó: Vertigo Media